Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zece ani de Parteneriat Strategic România - Republica Moldova. Statul român a cheltuit 32 de milioane de euro pentru renovarea a peste 1000 de grădiniţe în R. Moldova

Republica Moldova şi România marchează, în acest an, un deceniu de la stabilirea parteneriatului strategic între cele două state româneşti. În această perioadă, din banii poporului român, în Basarabia au fost finanţate şi realizate zeci de proiecte importante, care au îmbunătăţit viaţa oamenilor din Republica Moldova. Un proiect strategic este renovarea şi dotarea cu mobilier a peste o mie de grădiniţe, pentru care statul român a cheltuit 32 de milioane de euro.

Pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor din R. Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din R. Moldova”. De aceste fonduri au beneficiat 933 de grădiniţe din R. Moldova. Grantul oferit de Guvernul României este gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM). FISM este o instituţie creată acum 20 de ani cu suportul Băncii Mondiale şi al ţărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenţei externe.

România a suplimentat fondurile şi au fost reparate alte instituţii preşcolare din stânga Prutului.

Resursele au fost folosite pentru reparaţia capitală a clădirilor şi a acoperişurilor grădiniţelor, pentru schimbarea uşilor şi geamurilor, pentru lucrările de pavaj, de reparaţie sau de construcţie a sistemelor de termoficare, celor de canalizare şi de aprovizionare cu apă. De asemenea, au fost dotate cu mobilier şi au fost amenajate terenurile de joacă pentru copii precum şi pavilioanele.

Care sunt rezultatele concrete în urma realizării investiţiilor în reabilitarea a peste 1000 de gradiniţe de copii, totalizând 32 milioane de euro?

  • 80 000 copii beneficiază de condiţii mai bune în grădiniţele pe care le frecventează, acestea fiind izo­late termic, reparate în interior şi la exterior, dotate cu sisteme de încălzire, apă şi canalizare, cu acoperişuri noi, cu mobilier, terenuri de joacă şi pavilioane;
  • s-au înfiinţat peste 200 de grupe noi de copii;
  • 13 400 de angajaţi îşi desfăşoară activitatea în condiţii mai bune de lucru;
  • s-au creat cca. 600 noi locuri de muncă pentru educatoare şi îngrijitoare;
  • peste 110 000 de părinţi mulţumiţi, care se pot concentra asupra activităţii lor profesionale, liniştiţi fiind că ai lor copii sunt în siguranţă, în grădiniţele modernizate cu ajutorul statului român.
Similare
RECOMANDĂRI