Sursa foto:Yourlifemoments.ca Vizualizari:

VIDEO. Ion Inculeţ, de la socialist revoluţionar la preşedintele Sfatului Ţării care a votat Unirea

În ediţia de astăzi vă prezentăm portretul unei personalităţi care a intrat în istorie ca unul dintre principalii ctitori ai României Mari. Ion Inculeţ, politician educat în Rusia, a devenit preşedinte al Sfatului Ţării, apoi şi-a pus semnătura pe actul unirii votat la 27 martie 1918.

Ion Inculeţ s-a născut la 5 aprilie 1884 în satul Răzeni, din apropierea Chişinăului, în familia lui Constantin şi Maria Inculeţ. A absolvit şcoala primară, iar în anul 1894 a fost admis la Şcoala Teologică. Mai târziu, a optat însă pentru o facultate de ştiinţe exacte, fizică şi matematică şi a absolvit cu diplomă de gradul întâi Universitatea Imperială din Petersburg. În anul 1917, a fost deputat în Sovietul din Petrograd din partea Partidului Socialist Revoluţionar.

Urmaşii lui Ion Inculeţ spun că în familie fostul preşedinte al Sfatului Ţării era numit „ministrul Inculeţ”, dar în perioada sovietică astfel de discuţii erau reduse la tăcere. 

În aprilie 1917, Ion Inculeţ a revenit în Basarabia ca emisar al preşedintelui Guvernului Provizoriu Alexandr Kerenski, în fruntea unui grup de 40 de basarabeni, studenţi şi profesori din Petrograd. A fost ales deputat în Primul parlament al Basarabiei, „Sfatul Ţării”, din partea deputaţilor-ţărani. Ion Inculeţ a fost o candidatură de compromis între socialiştii revoluţionari din Basarabia şi Partidul Naţional Moldovenesc, aflat sub conducerea lui Pan Halippa şi Ion Pelivan.

După unire, Ion Inculeţ a fost ministru al Sănătăţii publice, ministru de Interne, ministru al Comunicaţiilor şi vicepreşedinte al Consiliului de miniştri în Guvernul României, condus de Ion Gh. Duca. A murit la 19 noiembrie 1940, în urma unui atac de cord. Fiii lui Ion Inculeţ au plecat în Canada şi au mers pe urmele tatălui lor în ceea ce priveşte ştiinţele exacte. George a devenit inginer-constructor, iar Ion - electrotehnician, apoi profesor universitar.

Va urma: În ediţia viitoare vă vom prezenta portretul omului politic Ion Pelivan.
Material realizat de Constantin Uzdriş, TVR MOLDOVA
RECOMANDĂRI