Sursa foto:Adevarul Vizualizari:

VIDEO. Actul Unirii de la 27 martie 1918. Rolul lui Alexandru Marghiloman şi Constantin Stere

Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918 nu ar fi putut avea loc dacă mişcarea de eliberare naţională din provincia ocupată de Rusia Ţaristă nu ar fi fost susţinută şi de românii din dreapta Prutului. Printre factorii de bază în afirmarea spiritului românesc în Basarabia a fost şcoala românească, în special Universitatea din Iaşi, iar personajul marcant – profesorul Constantin Stere, ministru în Guvernul Marghiloman.

În ziua votării actului Unirii, la Chişinău a venit o delegaţie a Guvernului României în frunte cu prim-ministrul Alexandru Marghiloman. În condiţiile unei Basarabii polietnice tulburate de mişcări interne, sosirea acestei personalităţi a fost una determinantă pentru înclinarea balanţei spre unionişti.

În acelaşi timp, la Iaşi au început discuţiile legate de modalitatea de realizare a Unirii şi s-a decis soluţia deliberării în Sfatul Ţării. În cadrul şedinţei Guvernului de la Iaşi din 23 martie, la care au participat Ion Inculeţ, Daniel Ciugureanu şi Constantin Stere, s-a decis trimiterea unei delegaţii la Chişinău, care să supună discuţiilor chestiunea unirii în Sfatul Ţării. Constatin Stere a sosit la Chişinău în data de 24 martie, iar în 26 martie a ajuns şi prim-ministrul Alexandru Marghiloman.

În după-amiaza zilei de 27 martie 1918, a avut loc şedinţa Sfatului Ţării, în cadrul căreia a fost adoptată Unirea. Au luat cuvântul Ion Inculeţ şi Alexandru Marghiloman, ca reprezentant al Guvernului român. Ulterior, reprezentanţii români s-au retras pentru a permite desfăşurarea nestingherită a lucrărilor.

RECOMANDĂRI