Daniel Ioniţă: Avem o datorie sfântă să transmitem generaţiilor viitoare bogăţia limbii române
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Daniel Ioniţă: Avem o datorie sfântă să transmitem generaţiilor viitoare bogăţia limbii române

Celebrarea concomitentă a limbii române la Chişinău şi Bucureşti demonstrează încă o dată că între ambele maluri ale Prutului este o profundă unitate de etnie, de limbă, de istorie, a declarat ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă.

De asemenea, ambasadorul a transmis un mesaj tuturor celor care vorbesc în limba română, subliniind că „avem o datorie sfântă să transmitem mai departe generaţiilor viitoare bogăţia limbii române”. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Radio Chişinău.

„Faptul că limba română este celebrată concomitent la Chişinău şi Bucureşti nu este unul întâmplător. Mai mult, este unul dintre elementele noastre fundamentale, care consolidează legăturile între cele două maluri ale Prutului", consideră ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă.

„Nu este deloc întâmplător faptul că a fost aleasă această sărbătoare pentru că şi în felul acesta, de fapt, demonstrăm că există între noi o legătură profundă legată de unitatea de etnie, de limbă, de istorie. Totodată, credem cu toţii că prin limba română putem să contribuim la sporirea valorilor culturale la nivel european şi prin limba română de fapt şi noi, din România, şi cetăţenii din Republica Moldova se pot racorda la sistemul european de valori. În limba română trăim, în limba română muncim, în limba română iubim, în limba română, la un moment dat, vom muri.”

A păstra limba română în cazul cetăţenilor români care se stabilesc cu traiul în străinătate este o provocare constantă, consideră ambasadorul Daniel Ioniţă.

„Aici, pe de o parte statul, prin instituţiile sale abilitate, dar şi familia au rolul lor bine determinat. Se spune despre limbă că este limba maternă. Mama, în familie, are rolul esenţial în ceea ce priveşte păstrarea limbii materne a copiilor. Dacă acasă se va vorbi în limba română, să ştiţi, copiii vor vorbi în limba română indiferent la ce şcoală vor merge şi indiferent de sistemele culturale sau educaţionale, în care acei copii vor fi obligaţi să se integreze. Este motivul şi pentru care în postura mea anterioară de ambasador în Regatul Norvegiei i-am încurajat de fiecare dată pe românii care erau stabiliţi în Occident să vorbească acasă limba română, pentru că prin limba română, de fapt, îţi păstrezi legăturile directe, rădăcinile fără de care nu ai seva necesară de a duce mai departe neamul”.

Ambasadorul României la Chişinău i-a felicitat pe toţi cei care vorbesc limba română şi a recitat poemul „În limba ta”, de Grigore Vieru.

„Pe ambele maluri ale Prutului, în România şi Republica Moldova, sărbătorim astăzi unul dintre simbolurile noastre fundamentale - limba română. Marcarea concomitentă a acestei sărbători dovedeşte, încă o dată dacă era nevoie, unitatea de limbă, cultură şi etnie, cultură care leagă inseparabil România şi Republica Moldova. În limba română ne păstrăm tradiţiile spirituale şi demonstrăm că aparţinem spaţiului comun de civilizaţie europeană. Prin limba română suntem mândri de identitatea noastră naţională şi putem contribui la îmbogăţirea marii familii europene. În limba română trăim, iubim, muncim şi murim. Cu toţii avem o datorie sfântă să transmitem mai departe generaţiilor viitoare bogăţia limbii române şi valorile comune care ne-au consfinţit perenitatea în zona noastră geografică şi ne-au făcut remarcaţi şi apreciaţi în cultura europeană şi universală. La mulţi ani tuturor românilor şi tuturor celor care vorbesc limba română şi, în final, vă ofer frumoasa poezie „În limba ta” de Grigore Vieru”.

RECOMANDĂRI