Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deportările nu au distrus conştiinţa naţională

În urmă cu 72 de ani, oamenii de elită ai Basarabiei erau duşi forţat în îndepărtata Siberie şi în Kazahstan. Planul sovieticilor consta în exterminarea conştiinţei naţionale prin anihilarea personalităţilor acelor timpuri, pentru ca nimeni să nu mai poată promova valorile poporului român. 35 de mii de oameni nevinovaţi au fost exilaţi, iar cei care au mai rămas în viaţă, au făcut totul pentru a se întoarce acasă şi a-şi trăi sfârşitul vieţii pe pâmânt strămoşesc.

Ion Chiu a fost deportat, împreună cu părinţii şi cu cei opt fraţi ai lui, în noaptea de 5 spre 6 iulie, 1949. Cineva din sat le-a pus gând rău şi le-a raportat sovieticilor că familia lui e bogată. Prin vicleşug, ostaşii sovietici le-au intrat în casă şi i-au anunţat că vor fi duşi în Siberia.


ION CHIU fost deportat: Au venit noaptea, au bătut la uşă, cumătru. Deschide, cumătra, asta-s eu, unul din sat. Când au deschis da soldaţi. Da eu dormeam pe un pătuc. Ne-o ridicat, ne-o dus.

După un drum chinuitor şi presărat cu cadavre, au ajuns în regiunea Irkutsk din Siberia. Acolo Ion Chiu a fost separat de mamă şi apoi n-a văzut-o mult timp. Iar când nu mai putea de dorul mamei, a fugit la ea  sărind peste sârma ghimpată şi înfruntând multe alte pericole.

ION CHIU fost deportat: Eu am fugit. Am stat trei ceasuri la mama. Prin pădure, trebuia să merg, de la staţie, 20 km şi acolo mergeam şi cântam. Acolo sunt lupi, urşi şi dacă te vede, sare dar dacă aude vorbă, fuge din drum.

Membrii familiei lui Ion Chiu care au supravieţuit s-au întors definitiv acasă abia după aproape 40 de ani de exil. În toţi aceşti ani, bărbatul a mai încercat să se întoarcă în satul natal, dar a fost alungat.

ION CHIU fost deportat: Ne-am întors, ne-o dat să ne iscălim că n-avem dreptul în Moldova. Şi când am venit aici nu ne primea nicăieri."
În urma celor trei valuri barbare de deportări sovietice, sute de mii de oameni din Basarabia şi Nordul Bucovinei au fost duşi în Siberia şi Kazahstan. Planul odios al regimului comunist a eşuat însă. Conştiinţa naţională şi dragostea de patrie n-a putut fi distrusă, iar cei care au scăpat cu viaţă, s-au întors acasă, călăuziţi de dorul de baştină şi de spirit patriotic.
 
Similare
RECOMANDĂRI