VIDEO. Iurie Leancă: Singura alternativă pentru Republica Moldova este spaţiul european
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

VIDEO. Iurie Leancă: Singura alternativă pentru Republica Moldova este spaţiul european

Republica Moldova nu are altă alternativă decât integrarea în Uniunea Europeană. Declaraţia aparţine fostului ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă şi a fost făcută în cadrul ediţiei speciale Obiectiv Comun, dedicată Zilei Europei.

 „În 2017, vedem anumite semnale pozitive pentru viitorul Uniunii Europene, respectiv pentru relaţiile Republicii Moldova cu UE. Este suficient să ne referim la alegerea preşedintelui Franţei, la creşterea economică în dinamică în Uniunea Europeană. Deşi există divergenţe în ceea ce priveşte relaţia cu Rusia, în continuare există o politică comună, sancţiunile au fost prelungite şi au un efect pozitiv”, a menţionat fostul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă.

La 25 martie 2017, la Roma, liderii europeni au stabilit o viziune comună pentru dezvoltarea comunităţii europene în următorii ani. Ei au subliniat că Uniunea Europeană este unică, cu instituţii comune şi valori puternice, o comunitate a păcii şi democraţiei, o forţă economică majoră, capabilă să depăşească problemele existente.

„Uniunea Europeană este zona unde calitatea vieţii a atins cele mai înalte performanţe. Influenţa UE este una enormă. Nu în zadar ţara noastră, care încearcă să-şi găsească locul în lumea contemporană, tinde spre acest model civilizaţional”, a conchis analistul politic Anatol Ţăranu.

România este un partener sigur de dezvoltare pentru Republica Moldova, care susţine parcursul european al Republicii Moldova. În acest an, statul român a împlinit 10 ani de la aderarea la UE, perioadă în care a reuşit să implementeze standarde de calitate înaltă.

„Unele vizează libertăţile acordate cetăţenilor Uniunii Europene, libertatea de circulaţie a capitalului, dar şi accesul la spaţiul economic în solidaritate. Aceasta este promisiunea făcută acum 60 de ani în cadrul proiectului european”, a menţionat diplomatul român Andrei Ţărnea.

Ziua de 9 mai are conotaţie triplă pentru români: Ziua Europei, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite şi proclamarea Independenţei României la 1877. Evenimentul din urmă „a permis afirmarea României în context regional. România a fost recunoscută după acest moment, dar mai ales după proclamarea Regatului în 1881. A contribuit în mod fundamental la afirmarea noastră în sensul apartenenţei la civilizaţia europeană”, a declarat istoricul român Cătălin Turliuc.

Bazele proiectului european au fost puse după cel de-al Doilea Război Mondial de către ministrul de Externe francez, Robert Schuman. Declaraţia de la 1950 se referea la necesitatea consolidării statelor europene întru evitarea escaladării unor noi conflicte sângeroase. Iniţiată în numele păcii, Uniunea Europeană a primit în 2012 Premiul Nobel pentru Pace.

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici.

RECOMANDĂRI