Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Semnificaţia zilei de 9 mai pentru românii din Republica Moldova - Ziua Europei, Ziua Independenţei României şi Ziua Victoriei

9 mai este o zi cu triplă semnificaţie pentru cetăţenii români din Republica Moldova. O singură zi poartă trei conotaţii. Astfel, astăzi unii aleg să marcheze Ziua Europei şi Ziua Independenţei României, în timp ce alţii sărbătoresc Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial.

La 9 mai 1877 a fost proclamată independenţa României, un moment crucial în istoria poporului român. Astăzi, România marchează 140 de ani de la încununarea strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane. În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul ţării: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Independenţa proclamată trebuia consfinţită şi apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută apoi de puterile europene.

9 mai este şi Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-Al Doilea Război Mondial. În urma semnării actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste s-a încheiat, în Europa, cel mai mare conflict din istorie, în care şi-au pierdut viaţa peste 60 de milioane de oameni, militari şi civili. Pentru prima dată, pierderile civile sunt mai mari decât cele militare. Urmările războiului, inclusiv schimbările geopolitice, culturale şi economice, au fost fără precedent. 

În acest context, Ziua Victoriei este sărbătorită la 9 mai de cele mai multe ţări din estul Europei şi de statele care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii, în timp ce în Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele regiuni din Germania, Ziua Victoriei este sărbătorită în ziua de 8 mai. 

De cealaltă parte, în fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de Externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

Robert Schuman, în cadrul unui discurs ţinut la Paris, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat, potrivit europa.eu. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din 1985. Pentru prima dată, Ziua Europei a fost sărbătorită la Chişinău în 2006.

TVR MOLDOVA marchează Ziua Europei printr-o ediţie specială Obiectiv Comun. Jurnalistul Sandu Scobioala şi invitaţii speciali: Iurie Leancă, fost ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi analistul politic Anatol Ţăranu vor discuta despre realizările Uniunii Europene, influenţa economică şi politică, valorile şi acţiunile statelor membre, dar şi despre parcursul european al Republicii Moldova. 

RECOMANDĂRI