25 de specii de păsări din R. Moldova se regăsesc în noua Listă Roşie Europeană a păsărilor
Sursa foto:ecopresa.md/ Vitalie Ajder Vizualizari:

25 de specii de păsări din R. Moldova se regăsesc în noua Listă Roşie Europeană a păsărilor

25 de specii de păsări care sunt întâlnite În Republica Moldova au fost incluse în raportul „Lista Roşie Europeană a Păsărilor”, lansat de către Birdlife International în octombrie 2021. Dintre acestea, 15 specii prezintă tendinţe îngrijorătoare de scădere, iar restul de 10 dau semne că îşi revin, relatează ecopresa.md.

Potrivit reprezentanţilor Societăţii pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii, care au oferit informaţii şi date acumulate pe parcursul a 5 ani, din diverse studii şi cercetări în teren efectuate în Republica Moldova, cele mai accentuate scăderi (faţă de anul de referinţă 2015) le au drepneaua neagră (Apus apus) – Ameninţată moderat (NT), becaţina comună (Gallinago gallinago) şi cioara de semănătură (Corvus frugilegus) care sunt considerate vulnerabile (VU), notează sursa citată.

În cazul ciorii de semănătură, aproximativ jumătate din populaţia aceste specii suferă un declin puternic, cum ar fi în Rusia, Polonia, Franţa şi Olanda. În general, efectivul populaţional al ciorii de semănătură a scăzut cu peste 30% în Europa, fapt datorat persecuţiei şi distrugerii locurilor de cuibărit.

Pe lângă cioara de semănătură, statutul multor altor specii s-a agravat până la categoria „Vulnerabil”: gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), raţa suliţar (Anas acuta), corcodelul cu gât roşuroşu (Podiceps grisegena), corcodelul cu gât negru (Podiceps nigricollis), şoimul de iarnă (Falco columbarius), vânturelul de seară (Falco vespertinus), becaţina comună (Gallinago gallinago), fluierarul cu picioare roşii (Tringa totanus), lebăda mică (Cygnus columbianus).

Patru specii, care până acum erau considerate cu risc scăzut, au ajuns să fie încadrate la categoria „Ameninţate moderat”: raţa moţată (Aythya fuligula), bătăuşul (Calidris pugnax), drepneaua neagră (Apus apus) şi prepeliţa (Coturnix coturnix). Populaţia acestei din urmă specii scade în Europa cu cel puţin 25%, având tendinţe îngrijorătoare în două ţări: Rusia şi Spania. Principalele motive ale declinului sunt considerate a fi pierderea pajiştilor sălbatice şi a terenurilor necultivate din cauza intensificării agriculturii, care a diminuat disponibilitatea plantele sălbatice şi a seminţelor cu care se hrăneşte această specie.

Cu toate acestea, la nivel european există şi veşti bune. Recuperarea buhaiului de baltă (Botaurus stellaris) şi a vulturului pleşuv sur (Gyps fulvus) arată că acţiunile specifice pentru conservarea speciilor sunt eficiente. Câteva specii beneficiază în prezent de un climat mai cald, cum ar fi sitarul de mal (Limosa limosa). Această specie a trecut de la categoria Vulnerabil (EN) la Fără Ameninţări (LC), iar acest lucru se datorează probabil creşterii temperaturilor de primăvară în Islanda, care găzduieşte aproximativ 47% din populaţia europeană a acestei specii.

Conducerea Birdlife International intenţionează ca acest raport să servească drept catalizator pentru ca mai multe guverne şi organizaţii să ia măsuri de protecţie a speciilor de păsări din Europa. Acestă Listă Roşie va ajuta la informarea acţiunilor de conservare la faţa locului şi a politicilor naţionale şi internaţionale de mediu. Recomandările din raport includ crearea unei reţele mai mari şi mai bine gestionate de arii protejate, în concordanţă cu obiectivul ONU de a proteja 30% de uscat până în 2030, cu zone importante luate sub protecţie strictă, cum ar fi zonele marine protejate pe principiul „zero pescuit” sau păduri cu zero tăieri.

Similare
RECOMANDĂRI