Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

30 de organizaţii vor primi 750 de mii de euro pentru implementarea proiectelor de mediu

Schimbarea vine de la fiecare dintre noi. Cu acest motto au fost încurajaţi cetăţenii Republicii Moldova să creeze proiecte de mediu şi să obţină finanţare. Bugetul total este de 750 de mii de euro, bani care vor fi acordaţi pentru 30 de organizaţii ale societăţii civile care vor avea cele mai bune idei ecologice.

Galina Sîrbu are unul dintre cele mai ambiţioase proiecte pentru mediu. Vrea să construiască în localitatea sa, Mingir, raionul Hînceşti, o reţea de canalizare. În lipsa acesteia, Galina susţine că satul poate deveni o bombă ecologică.
 
„Nu avem apă potabilă, riscăm să ne îmbolnăvim. De fapt, avem doar apă. Până la urmă nu a fost dus proiectul. Sperăm, de fapt, toată lumea speră să avem şi canalizare. Asta cel mai important lucru pentru localitatea noastră”.

Mulţi dintre participanţi îşi doresc să creeze în localităţile lor şi platforme moderne de colectare a deşeurilor. Totodată, scopul proiectului este şi pentru implicarea activă a cetăţenilor. Unul dintre participanţi a îmbrăţişat această idee.

VICTOR KOROLI, director executiv Alianţa "Infonet": „Proiectul pe care îl vom propune va fi să lucrăm cu oamenii, să organizăm dezbateri, să organizăm campanii de informare de la uşă la uşă ca cetăţeanul să înţeleagă că nimic nu apare din nimic, respectiv totul are un cost şi trebuie să investim în protecţia mediului”.

Organizatorii spun că participanţii sunt încurajaţi să vină cu proiecte care vor rezolva problemele din localităţile lor de baştină, dar totodată sunt prietenoase mediului.

VALERIU RUSU, director ADR "Habitat": „Schimbarea climatică astăzi este o ameninţare pentru viaţă pe Terra şi responsabilitatea cade pe fiecare din noi. Noi suntem dependeţi de resurse enegetice şi tocmai atitudinea faţă de cum noi conservăm, utilizăm resurse alternative de energie ar putea să aducă confort”.

Astfel, schimbarea climatică, asigurarea cu apă şi canalizare, managementul deşeurilor şi eficienţă energetică sunt domeniile prioritare ale acestui program. Participanţii au fost instruiţi şi cum să scrie proiectele de grant. Termenul limită este 31 ianuarie, iar după două luni vor afla şi dacă primesc finanţarea.

ALA REVENCO, director de proiect, AGER: „Avem granturi de 3 tipuri, mici, medii şi mari. Cele mici sunt cu suma de până 10 mii de euro, cele medii – 30 de mii de euro, iar cele mari cu suma de până la 50 de mii de euro”.

Programul de Granturi Locale face parte din proiectul "Abilitarea cetăţenilor în Republica Moldova pentru anii 2019-2021. Sprijinul financiar este acordat de UE şi implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei.
Similare
RECOMANDĂRI