9 decembrie - Ziua internaţională împotriva corupţiei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

9 decembrie - Ziua internaţională împotriva corupţiei

Instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2003, Ziua internaţională împotriva corupţiei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 decembrie.

Potrivit www.un.org, corupţia este un fenomen social, politic şi economic complex care afectează toate ţările şi subminează instituţiile democratice, încetineşte dezvoltarea economică şi contribuie la instabilitatea guvernamentală. Tema pentru 2019 este multianuală, fiind aceeaşi ca şi cea de anul trecut sau aceea de acum doi ani şi anume: "Uniţi împotriva corupţiei pentru dezvoltare, pace şi securitate" ("United against corruption for development, peace and security").

Corupţia este o crimă gravă care poate submina dezvoltarea socială şi economică în toate societăţile, notează site-ul www.anticorruptionday.org. Nicio ţară, regiune sau comunitate nu este imună faţă de corupţie.

Această zi este marcată de mai multe evenimente şi discursuri. În Republica Moldova, astăzi a avut loc Conferinţa Naţională Anticorupţie.

„De ani de zile, politicienii si formatorii de opinie fac competiţie cine vorbeşte mai inspirat despre fenomenul corupţiei, cine organizează conferinţe mai mari, dar intensitatea discuţiilor publice nu a adus rezultatele aşteptate. Trebuie să ne ocupăm serios de readucerea încrederii oamenilor în ziua de mâine, iar pentru asta trebuie să modernizăm economia, să industrializăm ţara, să creăm locuri de muncă şi să creştem bunăstarea oamenilor”, a declarat la acest eveniment premierul Ion Chicu.

Premierul a îndemnat să se renunţe la atacuri agresive, la adresa oamenilor de la care se aşteaptă progrese în combaterea corupţiei. 

„Centrul Naţional Anticorupţie are o responsabilitate enormă pentru promovarea politicilor anticorupţie, prin eliminarea riscurilor şi vulnerabilităţilor din sistemul public. An de an, Centrul Naţional Anticorupţie prezintă progresele instituţionale privind  prevenirea şi combaterea corupţiei în Republica Moldova însă, în pofida eforturilor depuse, societatea noastră încă nu simte pe deplin schimbarea, iar încrederea în sistem este departe de a fi una îmbucurătoare”, a declarat la această conferinţă şeful Centrului Naţional Anticorupţie Ruslan Flocea.

Similare
RECOMANDĂRI