Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

A fost aglomeraţie în pieţele şi magazinele din Chişinău, înainte de hramul oraşului. Ce au cumpărat chişinăuienii

Nu numai autorităţile oraşului dar şi locuitorii Chişinăului s-au pregătit pentru marea sărbătoare de astăzi. A fost forfotă şi îmbulzeală în pieţe şi magazine. În ajun de hram, gospodinele au pregătit meniul pentru masa de sărbătoare şi au pornit la cumpărături. Listele sunt lungi, aşa că unele dintre ele au cheltuit şi câteva mii de lei.

Pe Maria Leşcu am zărit-o în timp ce făcea cumpărături. Femeia spune că, pentru ea, este o sărbătoare dublă - e hram în Chişinău şi în localitatea ei natală, aşa că va pregăti o masă bogată cu produse tradiţionale.

„Şi acasă şi în oraş vom merge cu prietenii, cu cumătrii, cu toţi.

– Cât cheltuiţi pentru masa de sărbătoare?

– La vre-o patru mii de lei.”
 
La piaţa Centrală cea mai căutată a fost carnea, numai bună pentru grătar sau friptură. Natalia Vrabie spune că va cheltui cel putin o mie de lei pentru masa de sărbătoare.
 
„Afară e cald vrem să facem grătar. Şi adica... mîncăruri tradiţionale care se fac la noi la Moldova. La noi în familie întotdeauna se fac plăcinţele, sărmăluţe, răcitură. Te scutură la buzunar o sărbătoare.”

Comercianţii spun că nu au crescut preţurile. Un kilogram de carne de porc şi vită costă între 70 şi 90 de lei. Costiţa costă între 45 şi 55 de lei kilogramul.
 
„Oamenii ce cumpără cărniţă din şold de porc mai mult, de vită aşa cîte oleacă care nu iubesc gras.

– Au crescut acum preţurile ca de sărbători?

– Nu a crescut deloc cum a fost asa si sunt.”
 
Oamenii spun că vor găti, in general, bucate tradiţionale pentru această sărbătoare. Din meniu nu va lipsi mămăliga cu friptură şi brânză.
 
„Femeia face mîncărică, da eu am venit să îmi cumpăr carne.

– Da ce să faceţi cu carnea?

– Pîrjoale, bătute, racituri.”

„Ce pregătitâm, prăznuim. Acasă cu familia.

– Ce bucate faceţi?

– Ce făcem sarmale, pirjoale.”
 
Şi în zona de fructe şi legume au fost cozi. Preţul pentru un kilogram de roşii este de la 8 lei in sus, castraveţii costa minim 15 lei, ardeii la fel ca şi gogoşarii de la 7 lei kilogramul.
 
„-Ce cumpără cel mai des?

-Roşii, castraveţi, chiupăruşi, da tot cîte puţin din lipsă de bani.”
 
„O să mai luăm roşii, o bucăţică de cărniţă şi o să facem ceva, iata vânătă. Cu pensioa noastră pe care o avem o bucăţică de accea, o bucăţică de accea o să facem ceva că nu o să stăm flămânzi.”
 
„E scump da ce să facem de mâncat noi trebuie să mâncăm. Asta e viaţa.”
 
Medicii îi îndeamnă, totuşi, pe oameni să nu exagereze cu mâncarea şi băutura, pentru ca ziua de sărbătoare să nu se transforme într-una de aşteptare pe holurile spitalelor.  
Similare
RECOMANDĂRI