Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

A reuşit, dincolo de Ocean. Află povestea Corneliu Olari care a trăit mai mult de jumătate din viaţă în SUA

Cu peste 20 de ani în urmă, Corneliu Olari, proaspăt absolvent al Liceului moldo-turc din Chişinău, îşi lua soarta în mâini şi pleca spre Stalele Unite ale Amercii, “Pământul Făgăduinţei” pentru locuitori de pe întreaga planetă aflaţi în căutarea unui trai mai bun. Despre încercările prin care a trecut basarabeanul în drumul lui spre succes peste ocean, aflăm dintr-un reportaj realizat de trimisul nostru special la Washigton, Constantin Uzdriş.

Corneliu Olari şi-a trăit mai mult de jumătate din viaţă în SUA. A plecat acolo când avea doar 18 ani. Tânăr şi ambiţios, cu liceul absolvit la Chişinău, şi-a dorit o viaţă peste Ocean, mai ales în situaţia grea în care era Republica Moldova în 1999 - cu restanţe la salarii şi pensii, cu proteste şi sărăcie. După mai bine de 20 de ani de când a plecat de acasă, Corneliu spune că nu se identifică, sută la sută, nici cu Statele Unite dar nici cu Republica Moldova.
 
Îşi aminteşte, cu zâmbetul pe buze, de primul contact cu ceea ce el credea că este “Pământul Făgăduinţei”.  Însă, în scurt timp, realitatea l-a readus cu picioarele pe pământ. În toţi aceşti ani a învăţat să lupte pentru a-şi face un loc sub soarele din ţara tuturor posibilităţilor.
 
În anul 2008 a decis să facă o schimbare. În cautarea rostului său, a vrut să încerce şi alte state. A ajuns în capitala ţării, Washington DC. Aici a fost nevoit să se înscrie, din nou, la şcoală pentru a putea avansa în carieră.
 
L-am rugat pe Corneliu să-şi amintească cea mai importantă lecţie pe care i-a dat-o America. Aceasta a fost: “Trebuie să munceşti mult şi să faci totul cu dedicaţie.”
 
Ar putea părea paradoxal, dar la aproape 30 de ani de la dobândirea independenţei, Republica Moldova are nevoie de libertate. O spune fostul sau locuitor, Corneliu Olari. Contabilul american afirmă că nu se simte suficient de liber când revine “acasă”.
 
Societatea americană l-a învăţat că fiecare individ este important în construcţia statală, iar modul în care oamenii interacţionează între ei poate determina calitatea vieţii şi calitatea ţării în care trăiesc.
 
Corneliu Olari ştie exact cum ar trebui să arate Republica Moldova în care s-ar întoarce un emigrant în SUA.
 
Pentru americanul Corneliu Olari, problema identitară a fost de mult timp rezolvată. Chiar şi peste Ocean, limba română este la loc de cinste în sufletul său.
 
Deşi foarte mulţi dintre colegii şi prietenii lui Corneliu din Statele Unite, nu prea ştiu pe unde se află Republica Moldova, pentru el ţara e mereu în suflet şi orice succes sau eşec al ei îl afectează, chiar dacă e departe, peste Ocean.
Similare
RECOMANDĂRI