Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Acţiune de protest la Chişinău: Reprezentanţii HORECA sunt nemulţumiţi de amânarea redeschirerii restaurantelor şi cafenelelor

Reprezentanţii HORECA sunt nemulţumiţi de amânarea redeschirerii restaurantelor şi cafenelelor şi cheamă autorităţile la dialog. Ei au protestat astăzi la sediul Guvernului şi au cerut Comisiei Naţionale de Sănătate Publică să reexamineze decizia de reluarea activităţilor din 15 iunie. Proprietarii spun că sunt gata să iasă la muncă de pe întâi iunie, dar cu alte reguli, nu cu cele stabilite acum de autorităţi.

Cei aproape 100 de manifestanţi au aranjat în piaţă câteva mese şi scaune aşa cum au recomandat cei din Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. 

ANETA ZASAVIŢCHI, preşedinte Asociaţia Naţională a Restaurantelor şi Localurilor de Agrement: "Noi nu suntem de acord cu acele condiţii, cu acele măsuri care ni s-au impus de 2 metri între persoane fizice, maxim 4 persoane la masă. Avem aici o terasă împrovizată am încercat noi să redăm ce au scris negru pe alb, să le redăm în practică. Ei nu s-au consultat cu noi deşi noi am eleborat o instrucţiune în cadrul asociaţiei, avizată pozitiv de ANSA".

Proprietarii reţelelor de restaurante susţin că este imposibil să lucrezi după asemenea reguli.

RUSLAN COJOCARU, director, reţea de restaurante: "Practic nu are sens să deschidem localurile cu regulile care sunt acum întărite, rămâne 20-15 procente din local. Dar ca să lansezi procesul ai nevoie de 70 de procente din personal, toate restul cheltuielilor rămân fixe şi e mai simplu să nu deschidă".

La protest au venit agenţi economici din Chişinău, Taraclia, Bălţi şi Ungheni. Ei cer printre altele să-şi reînceapă activitatea de pe 1 iunie, nu 15 iunie aşa cum s-a stabilit.

ALEXADRU PASCARI, director, reţea cafenele: "Distanţa dintre persoane este una mult prea mare pentru localurile de la noi din Taraclia, care sunt localuri micuţe. Sperăm că totul o să fie bine, o să ne permită să lucrăm cu întâi iunie pentru că altfel o să fie foarte rău şi foarte greu. Oraşul fiind mic, takeaway sau la pachet este o mărusă care pe noi nu ne ajută. Noi trăim foarte mult pe sezonul de vară".

DUMITRU CEBOTĂRESCU, director, reţele de restaurante: "Am vrea să ne redeschidem pe 1 iunie deoarece noi suntem capabili să asigurăm securitatea şi alimentară şi a oamenilor care vin la noi şi a echipei, deoarece noi suntem în domeniul alimentaţiei publică mai performanţi decât orice piaţă. Oamenii plâng deoarece nu au bani, nici eu nu le pot oferi lor deoarece statul ne-a dat zero".

Angajaţii spun că vor ieşi la proteste până vor obţine un răspuns favorabil de la autorităţi. 

VITALIE DRAGANCEA, consilierul premierului: "Dacă specialiştii epidemiologi au insistat asupra distanţei de doi metri înseamnă că această distanţă este cea care acum trebuie respectată pentru că noi parcurgem o epidemie. Noi suntem departe de a ieşi din ea. Activităţile pe acest domeniu pot fi şi vor fi reluate până la 15 iunie". 

Decizia de a schimba data reînceperii activităţii în sectorul Horeca apartine Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică şi poate fi luată în funcţie de evoluţia pandemiei. 
Similare
RECOMANDĂRI