Acum, Republica Moldova poate primi gaze în regim “revers”
Sursa foto:https://newsmaker.md/ Vizualizari:

Acum, Republica Moldova poate primi gaze în regim “revers”

La frontiera cu Republica Moldova, furnizorul ucrainean de gaz Ukrtransgaz a modernizat staţia de reglare-măsurare a gazelor Grebeniki (GIS). Prin această staţie şi prin staţia din Căuşeni, gazul poate fi furnizat în mod invers, din România în Ucraina, apoi în Republica Moldova.

Capacitatea de proiectare a staţiei după modernizare este de 70 de milioane de metri cubi. m pe zi în regim obişnuit şi 4 milioane de metri cubi. m pe zi în regim invers, transmite portalul https://newsmaker.md/.

Disponibilitatea instalaţiei pentru muncă, potrivit Ukrtransgaz, a fost verificată şi confirmată de reprezentanţii Moldovagaz. Autorităţile de la Chişinău au finalizat şi modernizarea staţiei de măsurare a gazelor din Căuşeni şi Vulcăneşti şi că sunt pregătite să primească gaz în sens invers.

Fostul şef al ANRE Viktor Parlikov, a declarat că ceea ce se aştepta de mai bine de 20 de ani s-a întâmplat - Republica Moldova are o sursă alternativă de gaz. Potrivit acestuia, posibilităţile tehnice ale livrărilor în regim invers vor fi suficiente pentru a asigura sudul şi centrul Republcii Moldova dacă încetează alimentarea cu gaz în modul normal anterior. Este vorba despre aproximativ 12 milioane de metri cubi de gaz pe zi. Republica Moldova va putea primi încă 5 milioane de metri cubi din nordul ţării, mai scrie sursa citată.
Similare
RECOMANDĂRI