AGEPI dezminte învinuirile aduse conducerii instituţiei. Directorul Lilia Bolocan spune că la mijloc ar fi interese de business
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

AGEPI dezminte învinuirile aduse conducerii instituţiei. Directorul Lilia Bolocan spune că la mijloc ar fi interese de business

Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în calitatea sa de oficiu naţional cu atribuţii pe segmentul dreptului de autor şi drepturilor conexe dezminte învinuirile aduse conducerii instituţiei de către Asociaţia Obştească Asociaţia Naţională „Copyright“  (ANCO).

„Nu este pentru prima dată când reprezentanţii asociaţiei menţionate aduc învinuiri nefondate Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, cât şi conducerii acesteia”, se spune într-un comunicat al AGEPI. 

 „Rapoartele AGEPI arată că organizaţiile cu gestiune colectivă îşi opresc cea mai mare parte din sumele colectate pentru autori. Astfel, în 2016, Copyright şi-a reţinut 57 % din banii colectaţi, în 2017 au reţinut 7 milioane, iar în 2018 la fel, 7 milioane. Alte 4 milioane au fost transferate de către casele de discuri şi edituri muzicale, şi oricât de mult insistăm noi, cât de mult am vrea să reflectăm foarte transparent traseul pe care îl parcurge banul colectat de către Copyright dar şi alte organizaţii, nu întotdeauna reuşim să aflăm adevărul”, a declarat într-o conferinţă de presă directoarea AGEPI, Lilia Bolocan.
 
Astfel, directoarea AGEPI spune că de fapt, la mijloc ar fi interese economice, după ce AGEPI a venit cu un şir de modificări la legislaţie, care să asigure un grad înalt de transparenţă a organizaţiilor cu gestiune colectivă, iar într-un final, aceştia să poată opri nu mai mult de 20% din banii colectaţi.
 
„Organizaţiile care acum mă atacă ar fi pierdut bani buni”, spune Lilia Bolocan, subliniind că aceste atacuri au legătură şi cu situaţia politică din ţară, iar cei care o atacă „speră să folosească noua guvernare în propriile scopuri”.

De altfel, în comunicatul AGEPI  se spune că instituţia îşi realizează activitatea în strictă conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi în interesele tuturor cetăţenilor, asigurând un climat favorabil şi echilibrat pentru toţi actorii implicaţi în sistemul de creare, protecţie şi utilizare a obiectelor ocrotite prin dreptul de autor şi drepturile conexe, atât autorilor, cât şi utilizatorilor conţinutului protejat prin dreptul de autor şi drepturile conexe, iar angajaţii Agenţiei au o abordare echidistantă şi profesionistă în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

 

Un grup de autori şi interpreţi au solicitat premierului Maia Sandu demiterea directoarei AGEPI, Lilia Bolocan

Similare
RECOMANDĂRI