Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agricultori din 14 raioane ale Republicii Moldova au ieşit astăzi la un nou protest de amploare

Au ajuns la sapă de lemn şi şi-au pierdut răbdarea. Agricultori din 14 raioane ale Republicii Moldova au ieşit astăzi la un nou protest de amploare. Au scos pe şosele toată tehnica agricolă din dotare şi au cerut soluţii clare de la autorităţile de la Chişinău. Fermierii nu au primit nici măcar promisiuni, pentru că nu sunt bani la buget în condiţiile unei pandemii globale. Totul s-a încheiat cu o şosea naţională blocată pentru ceva timp, apoi agricultorii au plecaţi acasă, mai dezăgiţi decât au venit.

Fermierii au blocat pentru puţin timp şoseaua Chişinău - Hînceşti - Lăpuşna. Au recurs la acest gest după ce discuţia cu ministrul Agriculturii, Ion Perju, a fost un eşec total. Producătorii agricoli cer majorarea compensaţiilor de la 1000 de lei la cel puţin 3000 de lei pentru un hectar de culture distruse. Solicitarea ar fi una modestă în condiţiile în care pierderile  lor ar fi de 6000 de lei la hectar.

„Toţi ne dorim mai mult dar reieşim din situaţie. Dacă nu era pandemia avea să fie mai mult. Dar hai să vedem. Dăm la spitale şi unde oamenii trebuie să fie vindecaţi sau dăm aici?”, a spus ION PERJU, ministrul Agriculturii.

Fermierii mai cer instituirea stării de urgenţă în agricultură astfel încât să îşi poată reeşalona creditele bancare. Ministrul spune însă că măsura va fi ineficientă.

„Stare de urgenţă nu soluţionează de la sine starea de urgenţă. Ea nici nu poate fi declarată acum că nu e prevăzut. - Dar ce are e problema, domnul ministru? Nici prin lege nu-i. Păi faceţi. Adunaţi parlamentul şi faceţi. Eu personal discut cu cei de la FAO. Preşedintele a fost în Federaţia Rusă şi aţi văzut că poate cu motorina o să ne ajute. Oooo. Păi o să vedem. Nu vă trebuie? Dacă nu, nu o să luaţi. Totodată, se discută cu Banca Mondială.”, a spus ION PERJU, ministrul Agriculturii.

Oamenii sunt disperaţi şi spun că vor falimenta în cazul în care guvernul nu îi va ajuta cu bani. Îşi privesc disperaţi culturile distruse de grindină sau secetă.

O evaluare făcută de autorităţi arăta că cele mai afectate culture  sunt cele din sudul Republicii Moldova. Dar la proteste au ieşit azi şi agricultorii din nord. Şi ei îşi numără pe degete recolta săracă.

Fermierii mai cer să fie scutiţi de plata impozitului salarial şi cel funciar, dar şi acordarea unei vacanţe fiscale pentru primele 6 luni ale anului 2021. În urmă cu două săptămâni, ei au mai organizat un protest.

Atunci, Guvernul a decis să majoreze suma compensaţiilor totale cu 200 de milioane de lei, astfel că bugetul este acum de 300 de milioane de lei. Totuşi, pierderile totale suportate de fermieri depaseste cu mult suma despăgubirilor şi ajunge la aproape 1 miliard de lei.
Similare
RECOMANDĂRI