Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agricultorii nu renunţă la proteste

Agricultorii nu renunţă la proteste şi au continuat acţiunile şi astăzi, nemulţumiţi că guvernul nu le acordă sufficient ajutor după ce au pierdut mare parte din recoltă din cauza secetei. Zeci de fermieri din sudul Republicii Moldova au pornit spre Chişinău dar au fost opriţi din drum. Două autocare pline cu poliţişti de la trupele speciale au blocat şoseaua Chişinău – Hînceşti, în apropierea localităţii Dănceni.

"Poliţia a blocat... ni-o oprit aici. Noi îi întrebăm de ce aţi închis drumu... aşa am primit ordin".

Zeci de tractoare stau blocate la această oră pe şoseaua Chişinău-Hînceşti, după ce trupele speciale ale Politiei le-au interzis să se deplaseze spre capitala Republicii Moldova. Agricultorii spun că circulau regulamentar şi nu ştiu de ce oamenii legii au recurs la acest gest. 

Politistii spun că agricultorii pot merge să protesteze la Chişinău dar să îşi lase tractoarele pe marginea drumului. 

PAVEL DAMASCHIN, şef Inspectoratul de Poliţie Ialoveni: "Faptul că au solicitat.... dumnealor li s-a permis, li s-a permis fără tehnica de mare tonaj, nimeni nu le interzice, au tot dreptul". 

Fermierii susţin că sunt la capătul puterilor, iar altă soluţie, decât să protesteze la Chişinău, pentru a se face auziţi de autorităţi, nu au găsit. Agricultorii spun că de subvenţii din partea statului beneficiază doar producătorii mari, cei mici fiind lăsaţi în pragul falimentului.

Pentru a depăşi criza din agricultură, Guvernul Republicii Moldova a decis alocarea a 300 milioane de lei. Dintre acestea, 100 de milioane sunt alocate din Fondul de Subvenţionare a Agriculturii, iar 200 - din Fondul de Intervenţii a Guvernului. Astfel, pentru un hectar reînsămânţat după cultura distrusă din toamna trecută, guvernul va oferi 1080 lei.
Similare
RECOMANDĂRI