Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agricultorii vor primi compensaţii mai mari pentru culturile afectate de secetă sau distruse de grindină

Agricultorii vor primi compensaţii mai mari pentru culturile afectate de secetă sau distruse de grindină. Guvernul de la Chişinău ar fi găsit bani şi a majorat suma totală propusă pentru despăgubiri de la 100 la 350 de milioane de lei. Fermieriii susţin că banii nu reprezintă nici măcar jumătate din pierderile suportate. Premierul Ion Chicu spune că agricultorii vor primi compensaţiile în luna august.

În prima etapă se vor aloca 100 de milioane de lei, prin intermediul Fondului de subvenţionare. Mâine, în şedinţa de Guvern, va fi aprobat şi regulamentul de distribuire a banilor.

„La fiecare hectare reînsămânţat se vor aloca 540 de lei. Pentru fiecare hectar de grâu de toamnă afectat mai mult de 60% - 500 de lei. Pentru orz de toamnă – 510 lei, rapiţă de toamnă – 700 lei”, a sous Ion Chicu.

Şi cum suma este infimă, comparativ cu pierderile mari ale fermierilor, s-a luat decizia de a aloca suplimentar, din fondul de intervenţie al Guvernului, încă 100 de milioane de lei. Astfel, vor fi dublatr despăgubirile acordate pentru un hectar de cultură afectată.

Pentru fiecare hectar reînsămânţat se va aloca suma de 1080 de lei. Pentru fiecare hectar de grâu de toamnă - 1000 de lei, pentru fiecare hectar de orz de toamnă –1020 de lei, iar pentru fiecare hectar de rapiţă de toamnă – 1400 de lei.

Titlu: Despăgubiri financiare oferite de stat

1 ha reînsămânţat: 1080 de lei
1 ha de grâu: 1000 de lei
1 ha de orz: 1020 de lei
1 ha de rapiţă: 1400 de lei

Agricultorii spun însă că banii sunt prea puţini. În opinia lor, algoritmii de calculare per hectar sunt greşiţi şi nu le vor fi acoperite pierderile.

„Un calcul simplu, pentru a însămânţa un hectare de grâu este necesar cel puţin 200 de kg de seminţe. 1 kg costă 4-5 lei – înmulţit la 200 e costul de 1000 de lei numai la seminţe. Dar unde e motorina, unde e salariu, unde sunt îngrăşămintele aici luate în calcul? Nici pentru a procura motorină banii ăştia nu ajung pentru hectare de teren agricol pe parcursul sezonului”, A SPUS VASILE MÎRZENCO, director executiv Asociaţia Fermierilor din Moldova.

Premierul mai promite încă 100 de milioane de lei pentru fermierii care cultivă cereale din grupa a doua. Recolta aceasta a fost compromisă din cauza vremii nefavorabile.

„Astfel, după cum putem constata pentru compensarea parţială a pierderilor suferite de agricultori în urma secetei şi grindinei, Guvenrul alocă 300 de miliaone de lei. Iar împreună cu creşterea de 50 de milioane din iaanuarie 2020 suma este 350 de milioane de lei – efort financiar al societăţii şi asta în condiţiile unei crize economice şi pandemice semnificative”, a declarat Ion Chivu.

Din suprafaţa totală de 415 mii de hectare, însămânţate în toamnă, mai mult de 180 de mii de hectare de grâu, orz şi rapiţă sunt afectate în proporţie de peste 60%. Alte 19 mii de hectare de culturi au fost compromise complet.

Datele oficiale arată că în acest an prejudiciile cauzate de secetă şi grindină depăşesc suma de 700 de milioane de lei pentru culturile de grâu, iar în cazul celor de orz şi rapiţă paguba este de câte 100 de milioane de lei. Fermierii care au pierderi uriaşe sunt disperaţi şi au cerut în nenumărate rânduri ajutor de stat. Ieri, ei au organizat un protest, blocând drumul naţional Căuşeni-Chişinău.
Similare
RECOMANDĂRI