Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alegeri prezidenţiale România 2019. Prezenţă importantă la urne în Italia, Marea Britanie, Germania, Spania

Peste 169.000 de români au votat la secţiile de vot deschise în străinătate până sâmbătă la ora 16.00. În premieră, pentru românii din diaspora, urnele sunt deschise 3 zile, în intervalul orar local 07.00-21.00.

Prezenţa în timp real aici

Lista secţiilor de votare din străinătate

ACTUALIZARE Peste 169.000 de români au votat la secţiile de vot deschise în străinătate, până sâmbătă, la ora 16.00.

Potrivit Biroului Electoral Central, au votat la secţiile deschise în străinătate 169.702 persoane. Prin corespondenţă şi-au exprimat opţiunea 25.189 de alegători.

Cele mai multe voturi, respectiv 30.080, s-au înregistrat la cele 142 de secţii de votare din Italia. În Marea Britanie au votat 29.181 români la cele 72 de secţii de votare. În Germania s-au prezentat deja la urne 26.254 de persoane. Peste 4 mii de români care trăiesc în Germania au votat prin corespondenţă.

În Spania s-au înregistrat 21.178 de voturi, în Belgia 7.412 voturi, în Austria 5.389.

La o singură secţie din Chişinău s-au înregistrat 1.628 de voturi.

ACTUALIZARE La Ambasada României din Chişinău a votat sâmbătă şi premierul Maia Sandu, care are cetăţenie română, a precizat jurnalistul TVR Moldova Irina Mihailici. La fel şi ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Andrei Năstase.

ACTUALIZARE Peste 150.000 de români care trăiesc sau se află în străinătate au votat până sâmbătă la prânz pentru alegerea preşedintelui ţării, inclusiv prin procedura votului prin corespondenţă.

O prezenţă importantă la vot după prima zi se înregistrează în Republica Moldova, Marea Britanie şi Germania. Procesul se desfăşoară fără probleme până acum.

"Până la ora asta, la Berlin au votat peste 750 de cetăţeni români. Puhoiul, totuşi, este aşteptat să vină duminică, mâine. Dar e atât de bine organizat totul în interiorul acestor secţii de votare, încât sunt convins că nu vom mai asista la scenele penibile, în văzul tuturor oamenilor din Europa, pe care le-am văzut de atâtea ori", a transmis Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle, pentru Telejurnal 14.00.

O prezenţă constantă la vot se înregistrează încă de vineri în Franţa. La Paris, românii au fost surprinşi de organizare şi cred că ideea votului timp de mai multe zile este  foarte bună.

Mihaela Antoche, corespondent TVR la Paris: "Este a doua zi de vot şi pentru românii din Franţa. Ei pot alege să voteze într-una din cele 50 de secţii de votare deschise pe întreg teritoriul Hexagonului. Secţiile de votare se închid în această seară la orele 21.00, iar votul continuă şi mâine".

Până sâmbătă la amiază, nu a venit nimeni să voteze la secţiile deschise în Coreea de Nord şi Sudan, iar o prezenţă redusă se înregistrează în secţiile organizate în mai multe ţări din Africa, dar şi în Ucraina şi Federaţia Rusă.

Similare
RECOMANDĂRI