Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alertă de „cod roşu” privind răspândirea infecţiei Covid-19 în Chişinău şi mai mult de jumătate din raioanele Republicii Moldova.

Alertă de cod roşu privind răspândirea infecţiei Covid-19 în Chişinău şi mai mult de jumătate din raioanele Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică şi e valabilă de pe 1 octombrie. Este vorba despre 22 de raioane, municipiile Chişinău şi Bălţi, precum şi regiunea transnistreană. Restul zonelor rămân sub "Cod Portocaliu" şi doar un raion este sub "Cod Galben". Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor lua măsurile care se impun pentru fiecare regiune, în funcţie de gradul local de alertă.

Alerta "cod roşu" este asimilată stării de urgenţă în sănătate publică. Printre localităţile cu cele mai multe cazuri active se află municipiul Chişinău şi oraşul Basarabeasca, cu peste 500 de îmbolnăviri.

Cea mai bună situaţie este în Leova, singurul raion din Republica Moldova aflat sub Cod Galben. Codurile sunt valabile timp de 14 zile şi vor fi modificate în funcţie de evoluţia răspândirii Covid 19. Pentru limitarea răspândirii coronavirusului, la nivel naţional sunt obligatorii mai multe măsuri de sănătate publică.  

MĂSURI RESTRICTIVE GENERALE

• Nu au voie în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.) grupuri mai mari de 3 persoane.
• Persoanele în vârstă de peste 63 de ani nu au voie să iasă din case, fără un motiv urgent.
• Este interzis accesul pe terenurile de joacă pentru copii, terenurile sportive, în parcurile de distracţii şi în zonele de agrement.
• Cinematografele rămân închise.

Totuşi, este permisă organizarea întrunirilor în masă, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi cu întocmirea, obligatorie, de către organizatori a unei evidenţe a participanţilor.

„Sunt 8 grupuri de activităţi în confomitate cu codul apricat acestea ţin de organizarea activităţii pieţelor organizarea manifestaţiilor in masă, măsuri care vor fi imuse la organizarea slujbelor activitatea scolilor activitatea grădiniţelor şi operatorilor economici. Acestea vor fi masuri recomandate”, a spus NATALIA CATERINCIUC, şef, Direcţia pentru prevenirea controlului bolilor transmisibile.

Acum în spitalele din Republica Moldova sunt internate 11.676 de persoane suferind de COVID 19.  În creştere este şi numărul pacienţilor în stare gravă - 710, dintre care 36 sunt conectaţi la aparate de respiraţie asistată. Spitalul Republican, care şi-a mărit în luna septembrie capacitatea de internare cu 120 de patrui, mai are doar 20 de paturi libere.  

„Avem încă 120 de paturi care  le-am deschis la departamentul Covid care le-am deschis la începutul lunii septembrie evident că cu cât sunt mai multe cazuri de infectări cu covid evident că un anumit procent e nevoie de spitalizare. În această situaţie cu directorii de spitale cu Ministerul sănătăţii facem vedem ce capacităţi avem în toate spitalele unde avem rezerve unde se spitalizează pacienţii. Acum pe paturile din departamentul Covid avem 100 de pacienţi mai avem rezerve”, a spus  ANDREI UNCUŢA, director, Spitalul Clinic Republican "Timofei Moşneaga".

„Evident că după ultimele evoluţii noi resimţim gravitatea situaţiei la moment. Cauza principală preponderent asta e legea numerelor mari cu cât mai mulţi infectaţi zilnic ci atât creste proporţia numărului pacienţilor cu forte foarte grave. Pacienţii de gravitate  sunt de domeniul specialităţii de anestezie şi terapie intensivă si rezerva statului la acest capitol este limitată Noi si acum facem faţă la situaţia dată dar în special pululaţia ar trebui să înţeleagă că este un război de uzură practic da noi acum facem faţă dar cât va dura asa intensitate şi asa provocare profesională”, a spus ADRIAN BELÎI, şef secţie ATI, Institutul Medicină de Urgenţă.

În această situaţie epidemiologică grea, medicii fac un apel la responsabilitate din partea tuturor.

„Dacă nu este o responsabilitate personală şi o disciplină atunci nicio măsură nu ar fi eficientă şi de aceea în măsura posibilităţilor în măsura evoluţiilor care nu sunt pozitive întotdeauna este un trend descendent. Eu as pune accentul pe responsabilitate personală a fiecărui pentru a contribui om cu om la gestionarea pandemie”, a spus ADRIAN BELÎI, şef secţie ATI, Institutul Medicină de Urgenţă.

Ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a anunţat în această dimineaţă că numărul de paturi de la instituţiile medicale din Chişinău va fi suplimentat, prin reorganizări.

De la începutul pandemiei, în Republica Moldova au fost înregistrate 50.875 de cazuri de Covid-19. 37.842 de persoane s-au însănătoşit dar 1.287 au pierdut lupta cu boala.
Similare
RECOMANDĂRI