Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alexandr Rjavitin a fugit, din nou, din aşa-numita armată transnistreană

Alexandr Rjavitin a fugit, din nou, din aşa-numita armată transnistreană. El a trecut, la fel ca în 2015, râul Nistru înot şi a mers pe jos până la Chişinău pentru a primi asistenţă juridică de la Asociaţia Promo-LEX. Totul s-a întâmplat în iunie dar cazul a fost făcut public abia acum, pentru a se putea strânge mai multe probe despre modul în care tânărul a fost ţinut în detenţie de forţele paramilitare transnistrene. Cu informaţiile adunate, Asociaţia "Promo-LEX" au expediat astăzi la CEDO o plângere în acest caz.

Tânărul a recurs din nou la opţiunea de a evada din unitatea militară, după ce a înţeles că va fi ţinut acolo mai mult decât i s-a spus în februarie, când fost reînrolat.

„Data la care el a reuşit să evadeze, e vorba de 19 iunie anul curent, dumnealui a evadat din această unitate militară a evadat deorece lui i s-a promis în luna februarie că va fi eliberat în luna mai i s-a comunicat că va fi elberat în luna august ulterior i s+a spus că de fapt va fi eliberat în luna septembrie În acel moment dumnealui a înţeles că va sta mult mai mult in acea unitate militară”, a spus ALEXANDRU POSTICĂ, jurist, Promo-Lex.

Anul trecut, Rjavitin a fost luat de acasă şi închis, de pe 18 decembrie până în luna februarie. A devenit atunci eroul unui reportaj propagandistic al televiziuni afiliate regimului din stânga Nistrului. Îmbrăcat în uniforma autorităţilor separatiste, tânărul nega faptul că a fost victima unor abuzuri şi încălcări ale drepturilor omului. Acum, Rjavitin a dezvăluit avocaţilor cum a fost realizat acel material.

„urnaliştii mi-au adresat întrebări, eu le-am răspuns, însă au fost spuse foarte multe neadevăruri. În primul reportaj pe care l-am oferit în Republica Moldova au fost prezentate doar declaraţiile principale, iar contextul, în întregime, a fost ascuns”, a spus ALEXANDRU RJAVITIN, victimă.

„Dumnealui menţionează că au fost rupte din contez anumite declaraţii şi prin urmare le nu chiar corespund realităţii a fost forţat el însăşi se afla în neliberate la acel moment şi isi dădea seama că nu putea să de al fel de declaraţii decât cele care ar fi fost benefice regimului”, a spus ALEXANDRU POSTICĂ, jurist Promo-Lex.

Avocaţii "Promo LEX" au întocmit şi au expediat Curţii Europene a Drepturilor Omului o plângere în care au invocat tortura la care a fost supus Rjavitin, privarea de libertate, violarea dreptului la exprimare, precum şi lipsa unor mecanisme eficiente pentru protejarea drepturilor lui.

„S-a întocmit acea cerere în faţa procuraturii atât a republcii Moldova cat şi a federaţiei Ruse privind la investigarea condiţiileor de detenţie şi nemijlocit s+a pregătit acea cerere faţă de CEDO. Sperăm că Curtea va punem pe rol cât mai curtând aceată cerere”, a spus ALEXANDRU POSTICĂ, jurist Promo-Lex.

Cazul Rjavitin ar trebui să le facă pe autorităţile legitime de la Chişinău să grăbească rezolvarea problemei înrolării ilegale a tinerilor în stânga Nistrului. Anterior, pentru că a evadat şi a îndrăznit să vorbească despre tratamentul inuman la care a fost supus, administraţia de la Tiraspol i-a intentat lui Rjavitin un aşa-numit dosar penal.
Similare
RECOMANDĂRI