Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alexandru Tănase, la Punctul pe AZi: Acest Parlament a reuşit să se compromită într-un termen foarte scurt

Acest Parlament a reuşit să se compromită într-un termen foarte scurt. Declaraţia aparţine fostului preşedinte al Curţii Comnstituţionale, Alexandru Tănase care, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA a mai menţionat că, după plecarea lui Vladimir Plahotniuc, se vorbea de un Parlament care să stea doar 6 luni, timp în care să schimbe sistemul electoral şi să pregătească alegerile anticipate.

„A fost demis Guvernul Maiei Sandu, a fost numit Guvernul Chicu şi, dacă vă amintiţi, mesajul lui Igor Dodon era că acest Guvern are un mandat limitat, doar pentru a pregăti organizarea alegerilor prezidenţiale. Apoi a venit remanierea. Politicienii, ca de obicei, manipulează societatea şi opinia publică”, a spus fostul preşedinte al CC.

Alexandru Tănase a menţionat cel mai bine ar fi ca alegerile parlamentare să aibă loc imediat după alegerile prezidenţiale, în cazul în care Parlamentul ar fi dizolvat.şi că niciun actor politic nu şi-a făcut iluzii în ce priveşte decizia Curţii Constituţionale, de a nu admite desfăşurarea în aceeaşi zi a alegerilor prezidenţiale şi a celor parlamentare.

„Nu înţeleg logica sesizărilor la Curtea Constituţională. Decizia CC nu vine cu nimic nou şi era previzibil rezultatul. Probabil s-a mizat pe o schimbare de jurisprudenţă, dar nu avea cum”, a spus Alexandru Tănase.

Juristul Ştefan Gligor a declarat în cadrul emisiunii că, în momentul de faţă, asistăm la o luptă între Pro Moldova, care îl are în spate pe Plahotniuc şi PSRM, miza fiind demiterea Guvernului Chicu şi numirea unui nou Guvern.

„Într-un mod cumva logic, PAS a condiţionat numirea unui nou Guvern de neparticiparea fracţiunii Şor la negocieri şi asta o cere nu doar PAS, ci şi partenerii externi, UE şi SUA”, a spus juristul.

„În circumstanţele de azi, lipsesc 10-11 mandate pentru numirea unui alt Guvern. Miza strategică a  lui Plahotniuc şi a Pro Moldova este de a scinda PSRM. Sunt atît de multe necesare pentru numirea unul alt Guvern, încât nu ai de unde lua alte voturi decât din PSRM şi PDM. Resursele din PDM au fost epuizate, aşa că s-a vrut să fie spartă fracţiunea PSRM”, a spus Ştefan Gligor..
 
Similare
RECOMANDĂRI