Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorul Marii Britanii la Chişinău: Cetăţenii Uniunii Europene vor fi trataţi extrem de bine în acest proces post-Brexit

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chişinău, Steven Fisher, a explicat în cadrul unui interviu exclusiv pentru TVR MOLDOVA cum vor fi trataţi cetăţenii Uniunii Europene de către Marea Britanie. De asemenea, aflaţi mai multe detalii despre legea Magnitsky, pe care Londra îşi propune să o implementeze.

TVR MOLDOVA: Marea Britanie nu s-a alăturat Uniunii Europene cu prea mult entuziasm. Au fost negociate mai multe excluderi voluntare în domenii cheie, printre cele mai importante fiind moneda unică. Cu toate acestea, în contextul unor blocuri puternice, unor organizaţii internaţionale, companii multinaţionale, precum şi provocări globale şi schimbări climatice, nu este suveranitatea naţională doar o fantezie?

Ambasadorul Marii Britanii la Chişinău, Steven Fisher:  Nu aş fi de acord cu acest lucru. Dar cel mai important este că alegătorii britanici nu au fost de acord cu asta. Brexitul a fost despre a-i da efect unei decizii democrate luate de către o majoritate a populaţiei, care a votat la referendumul din iunie 2016. Cred că Regatul Unit s-a implicat, în mod entuziast, în multe aspecte ale activităţii Uniunii Europene. Vă amintiţi că Marea Britanie a fost unul dintre fondatorii şi creatorii pieţei unice. Cred că ne-am implicat în numeroase domenii de activitate a Uniunii Europene, dar am făcut şi unele excepţii. Nu cred că noţiunea de „stat independent şi suveran” este ceva ce ţine de trecut sau este ceva irelevant. Desigur, ţările trebuie să lucreze împreună în formate multilaterale pentru a-şi atinge scopurile, dar până la urmă, statele rămân aşa cum sunt: independente şi suverane, aşa cum este şi Republica Moldova, de altfel.

TVR MOLDOVA: De vreme ce circumstanţele s-au schimbat dramatic după referendumul pentru independenţă al Scoţiei, se va permite desfăşurarea unui alt referendum, în contextul în care Scoţia a votat diferit de Anglia la referendumul consultativ privind UE?

Ambasadorul Marii Britanii la Chişinău, Steven Fisher:  Cred că aici este important să amintim că în anul 2014 a fost un referendum în care toţi cei implicaţi au spus că a fost „un vot o dată într-o generaţie”. Guvernul britanic a văzut plebiscitul în acest mod. Ideea nu e să avem un referendum de fiecare când o parte sau alta a societăţii crede că lucrurile s-au schimbat. Chiar a fost „un referendum o dată într-o generaţie”. Aşadar, Guvernul nu va grăbi ideea unui nou referendum în Scoţia.

TVR MOLDOVA: În contextul în care Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, principiile Acordului din Vinerea Mare vor fi confirmate sau trebuie să ne aşteptăm la creşterea tensiunilor în Irlanda de Nord? Dacă majoritatea populaţiei din Irlanda de Nord va vota pentru aderare la Irlanda, va fi acest lucru acceptat de Londra?

Ambasadorul Marii Britanii la Chişinău, Steven Fisher: Cred că evoluţiile politice din Irlanda şi Irlanda de Nord în ultimii 20-30 de ani au fost semnificative. S-a pus capăt problemelor despre care aţi menţionat. Acordul de la Belfast sau Acordul din Vinerea Mare, aşa cum este cunoscut, e o lege minunată, un acord minunat, care asigură toate drepturile şi protecţia necesară cetăţenilor din Irlanda de Nord. Nu cred că oamenii din Irlanda din Nord vor permite o reîntoarcere la violenţe sau la tensiunile pe care le-am văzut anterior din cauza Brexitului sau din cauza noilor înţelegeri comerciale care vor veni. Vom ţine lucrurile sub observaţie şi vom fi foarte atenţi să respectăm principiile şi lucrurile bune care provin de la Acordul de la Belfast. Nu cred că se va reveni la violenţe în Irlanda de Nord, ca rezultat al deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Va accepta sau nu Guvernul rezultatele unui referendum de reunificare? Noi vom respecta Acordul de la Belfast. Acesta spune că dacă oamenii din Irlanda de Nord votează într-un referendum pentru unificarea cu Republica Irlanda, iar oamenii din Irlanda din Nord votează în acelaşi timp pentru unificare, atunci Guvernul britanic va acceptat acest lucru. Dar sunt mulţi paşi care trebuie făcuţi, iar eu nu văd deocamdată condiţii care să ducă în această direcţie.

TVR MOLDOVA: Dominic Raab a menţionat recent că Marea Britanie va pune în aplicare viguros Legea Magnitsky, care este o veste foarte pozitivă. Vor fi sechestrate bunurile oficialilor corupţi din fosta URSS, Asia, Orientul Mijlociu, Ţările din Golf, Africa, America Latină şi să returnate acestor ţări?

Ambasadorul Marii Britanii la Chişinău, Steven Fisher:  Legea Magnitsky este parte a actului de sancţionare a spălării banilor şi este desemnat să sancţioneze persoanele care se fac vinovate de abuz al drepturilor omului în ţările lor. Guvernul britanic va sancţionarea spălarea banilor şi nerespectarea drepturilor omului. Mi-e teamă că actele de corupţie nu vor fi sancţionate de Marea Britanie, decât dacă acestea au fost săvârşite pe teritoriul ţării noastre. Clauza Magnitsky ne permite să impunem sancţiuni pentru infracţiuni comise în afara Marii Britanii. Încălcarea drepturilor omului în afara Marii Britanii ar putea genera sancţiuni faţă de cei care au comis aceste încălcări şi faţă de bunurile lor care se află pe teritoriul Regatului Unit. Acestea sunt lucrurile pe care noi le putem face prin intermediul sancţiunilor, dar acest proces de sancţionare poate fi declanşat de infracţiunile de încălcare a drepturilor omului, şi nu de corupţie.

TVR MOLDOVA: Aşadar, oficialii noştri corupţi pot călători la Londra, îşi pot cumpăra case şi să facă shopping acolo şi nu va fi o problemă?

Ambasadorul Marii Britanii la Chişinău, Steven Fisher:  Oricine poate călători în Londra, cu excepţia celor care nu au respectat legile Marii Britanii şi astfel vor deveni subiect pentru forţele de ordine. Dvs vă referiţi la persoanele care sunt vinovate de corupţie, au obţinut bani ilegal în ţările lor şi vin să-i cheltuiască în Marea Britanie. Noi avem bază legală pentru a încerca să controlăm şi să prevenim astfel de lucruri. Pe lângă sancţiunile pentru spălarea de bani, avem de asemenea legi privind finanţele ilegale şi bogăţie inexplicabilă. Aşadar, oamenii din Marea Britanie, care nu pot explica de unde deţin sume considerabile de bani, se pot pomeni, conform legii, cu aceşti bani sechestraţi.

TVR MOLDOVA: Cum vor fi trataţi cetăţenii britanici, în contextul în care procesul de Brexit avansează şi prinde contur în concordanţă cu politicile guvernamentale?

Ambasadorul Marii Britanii la Chişinău, Steven Fisher:  Cetăţenii Uniunii Europene vor fi trataţi extrem de bine în acest proces post-Brexit. Mai mult de 2, 8 milioane de cetăţeni europeni care erau rezidenţi în Marea Britanie înainte de Brexit au aplicat deja la Sistemul de Înregistrare a cetăţenilor din Uniunea Europeană, care este uşor accesibil online, pentru oamenii care vor să se înregistreze. În acest mod, ei obţin un statut care le permite să trăiască legal în Marea Britanie pentru toată viaţa sau pentru cât timp îşi doresc ei, având acces complet la educaţie, la serviciile sociale, având oportunităţi de angajare. Aceasta este o înţelege cu Uniunea Europeană pentru persoanele care deja locuiau în Marea Britanie înainte de 31 decembrie, anul trecut. Uniunea Europeană a acceptat ca aceeaşi înţelegere să fie aplicată şi pentru britanicii care locuiau în diverse state ale UE.
Similare
RECOMANDĂRI