Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va găzdui un număr substanţial de trupe americane suplimentare, fiind un aliat cheie al politicii noastre de apărare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va găzdui un număr substanţial de trupe americane suplimentare, fiind un aliat cheie al politicii noastre de apărare

Ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman a afirmat vineri, după anunţul Pentagonului de a retrage aproximativ 11.900 de militari din Germania, că România va găzdui un număr substanţial de trupe americane suplimentare şi că flancul de sud-est al Europei va fi pe deplin protejat de orice influenţă malignă.

“Sunt sigur că mulţi dintre voi aţi auzit recent că România va găzdui un număr substanţial de trupe americane suplimentare, ca rezultat al noii noastre politici strategice de apărare. România este aliat cheie în această politică strategică. Flancul de sud-est al Europei va fi pe deplin protejat de orice influenţă malignă. România este unul dintre pilonii şi partenerii vitali din strategia de apărare a Statelor Unite şi a NATO. România nu ar trebui să se îngrijoreze niciodată de integritatea şi securitatea graniţelor sale”, a declarat Adrian Zuckerman vineri seara, la Consiliul din România al Ligii Navale a Statelor Unite, care a avut loc la Eforie Nord.

Ambasadorul SUA a mai precizat că “România nu are un prieten mai bun decât Statele Unite”.

“Preşedintele Trump şi cu mine recunoaştem că Statele Unite nu au un prieten mai bun decât România. Preşedintele Trump şi cu mine mulţumim României pentru că este un mare aliat şi prieten.”, a adăugat Zuckerman.

„Statele Unite sunt un beneficiar recunoscător al eforturilor comunităţii dumneavoastră de a primi oameni din toate mediile. După cum ştiţi, Constanţa găzduieşte o prezenţă americană permanentă la Baza Aeriană Mihail Kogalniceanu. România este gazdă a unei prezenţe rotaţionale de aproape 1.000 de soldaţi americani şi a amplasamentului sistemului Aegis Ashore la Deveselu, un element cheie al sistemului de apărare al Europei. Preţuim foarte mult parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite, precum şi importanţa Alianţei NATO. Suntem mândri să fim prezenţi în regiunea Mării Negre ca parte a angajamentului nostru pentru pace, securitate şi prosperitate în regiune şi nu numai” a mai afirmat ambasadorul SUA.

Statele Unite vor retrage aproximativ 11.900 de militari americani staţionaţi în Germania, reducând contingentul la aproximativ 24.000, iar o mare parte dintre aceştia vor fi relocaţi în regiunea Mării Negre, în Polonia, în ţările baltice, în Belgia şi Italia, a anunţat miercuri secretarul american al Apărării, Mark Esper. Dintre aceştia, aproape 5.600 de militari vor fi repoziţionaţi în alte ţări NATO şi aproape 6.400 se vor întoarce în Statele Unite pentru a se pregăti pentru desfăşurări rotaţionale.

Deşi nu a nominalizat România, secretarul american al Apărării a mai spus că o escadrilă de avioane de luptă vor fi repoziţionate în Italia, mutându-le mai aproape de regiunea Mării Negre pentru ca SUA să fie mai capabile să desfăşoare “o forţă dinamică şi deplasări rotaţionale către flancul sud-estic al NATO”. O altă decizie crucială vizează faptul că principalele comandamente ale SUA din Germania vor fi relocate: Comandamentul SUA pentru Europa (EUCOM) va fi mutat în Belgia, iar Comandamentul SUA pentru Africa va fi mutat în altă parte, însă o decizie privind viitoarea ţară gazdă nu a fost luată.

Mark Esper a subliniat că repoziţionarea forţelor are la bază principii precum consolidarea descurajării Rusiei, consolidarea NATO, reasigurarea aliaţilor, şi îmbunătăţirea flexibilităţii strategice a SUA şi a flexibilităţii operaţionale a Comandamentului SUA pentru Europa.

Potrivit comunicatului Pentagonului, acest plan presupune “amplasarea unor forţe rotaţionale în regiunea Mării Negre în flancul sud-estic al NATO”. Deşi nu se referă explicit la o ţară aliată anume, statele NATO din zona sudică a flancului estic sunt România şi Bulgaria.

“Cei aproape 4.500 de membri ai Regimentului 2 Cavalerie se vor întoarce în Statele Unite, deoarece alte unităţi Stryker încep rotaţii continue mai departe spre est, în regiunea Mării Negre, pentru a îmbunătăţi descurajarea de-a lungul flancului sud-estic al NATO“, a spus Esper.

Secretarul american al Apărării a mai spus că o escadrilă de avioane de luptă vor fi repoziţionate în Italia, mutându-le mai aproape de regiunea Mării Negre pentru ca SUA să fie mai capabile să desfăşoare “o forţă dinamică şi deplasări rotaţionale către flancul sud-estic al NATO”.

De altfel, decizia SUA are o importanţă strategică pentru România, întrucât noul comandament Corpul Multinaţional Sud-Est de la Sibiu a fost înfiinţat pentru a completa lanţul de comandă militară între unităţile NATO din România şi din Bulgaria şi Comandamentul Forţelor Întrunite de la Napoli. Mai mult, Bucureştiul şi-a asumat la nivelul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, întocmită de preşedintele Klaus Iohannis şi adoptată de Parlament, obiectivul creşterii prezenţei militare a SUA pe teritoriul ţării noastre. De asemenea, încă de la anexarea ilegală a Crimeei de către Federaţia Rusia, România pledat pentru consolidarea prezenţei NATO la Marea Neagră, devenită o regiune de importanţă strategică pentru securitatea euro-atlantică.

Similare
RECOMANDĂRI