Ambasadorul UE la Chişinău: Investigarea jafului bancar este testul pentru eficienţa reformelor din Republica Moldova
Sursa foto:Telegraph.md Vizualizari:

Ambasadorul UE la Chişinău: Investigarea jafului bancar este testul pentru eficienţa reformelor din Republica Moldova

Investigarea fraudei bancare de acum câţiva ani constituie testul principal pentru aprecierea felului în care au loc reformele în domeniul anticorupţiei şi îmbunătăţirii justiţiei în Republica Moldova, iar pentru implementarea acestor reforme este nevoie de voinţă politică. Ambasadorul UE în RM, Peter Michalko, a formulat această opinie într-un interviu acordat Agenţiei IPN, în cadrul căruia au fost analizate rezultatele realizării Acodrului de Asociere şi Liber Schimb în anul 2017.

„Şi în anul 2017 am aşteptat să vedem progresul în domeniul combaterii corupţiei. Este important acest efort continuu, căci corupţia este sursa mai multor fenomene negative şi este împotriva caracterului just al societăţii. La rândul său, caracterul just al societăţii şi egalitatea oamenilor în faţa legii sunt printre cele mai mari probleme ale cetăţenilor, dar şi pentru cei care ar vrea să vină cu investiţii, de exemplu, dar din aceste cauze, nu pot. În ultimul an s-a făcut mult pentru construirea şi susţinerea structurilor anti-corupţie. Acum vorbim despre eficienţa şi funcţionarea lor în modul care trebuie, căci corupţia trebuie eliminată la toate nivelurile, nu doar la cele de jos. Pentru aceasta este nevoie de voinţă, inclusiv politică, iar testul principal în acest sens cred că îl constituie acum modul în care este investigată frauda bancară care s-a întâmplat în Republica Moldova şi unde aşteptam ca să fie aduşi la răspundere cei care sunt vinovaţi şi să fie şi recuperate resursele care pot încă sa fie găsite”, a declarat şeful delegaţiei UE la Chişinău.  

Potrivit ambasadorului, un alt lucru important într-un sens mai larg este şi restabilirea încrederii în domeniul financiar-bancar şi economic din Republica Moldova. „Un stat trebuie să fie capabil să investigheze eficient corupţia şi să creeze o societate în care aceasta nu este binevenită şi trebuie să fie dezrădăcinată. Ideea este exprimată şi în raportul din decembrie 2017 al Comisiei Europene privind îndeplinirea planului de acţiuni în domeniul libertăţii vizelor, unde se spune clar că trebuie făcuţi paşi imediaţi în domeniul combaterii corupţiei şi alţi paşi împotriva spălării banilor. Şi aceasta este una dintre condiţiile înaintate de UE pentru acordarea asistenţei macrofinranciare. Deci, tot sistemul de reforme este legat de aceşti paşi, dar scopul final este eliminarea corupţiei ca atare din societate”, a precizat Peter Michalko.

Ambasadorul UE consideră că în anul trecut au continuat eforturile pentru promovarea şi implimentarea reformelor în domeniile care ţin de Acordul de Asociere, inclusiv cele de bază cum ar fi respectarea sistemului democratic, al drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. „Dar am mai spus, în cadrul dialogului nostru cinstit şi deschis, care trebuie să fie între prieteni, am fost nevoiţi şi să luăm astfel de măsuri ca stoparea asistenţei bugetare în domeniul justiţiei pentru anii precedenţi, din cauza lipsei de reforme asupra cărora am convenit anterior, dar care, din păcate, nu au avut loc. În general, eforturi am văzut, dar rămâne încă foarte multe de făcut pentru reformele din mai multe domenii”, a concluzionat Peter Michalko.
Similare
RECOMANDĂRI