Analist de politică externă: Orice guvern ar face PSRM, nu va fi unul finanţabil
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Analist de politică externă: Orice guvern ar face PSRM, nu va fi unul finanţabil

În interiorul forţelor de dreapta, proeuropene, din R. Moldova este o tensiune mare, ceea ce reprezintă o problemă, iar consecinţele acestei tensiuni se resimt. De această opinie este Dan Dungaciu, sociolog, analist de politică externă, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. În cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA, el a spus că forţele politice proeuropene ar trebui să ajungă la un consens, ceea ce, potrivit lui, ar duce şi la soluţionarea crizei politice.

„În realitate, marea problemă în R. Moldova este că dincolo de tensiunea politică dintre forţele de dreapta şi cele de stânga, există o tensiune şi mai mare politică în interiorul forţelor de dreapta. Nu îmi e clar dacă Blocul ACUM, în interiorul lui, se priveşte uneori cu mai multă antipatie decât privesc sau PAS, sau Platforma DA spre socialişti. Nu există soluţii juridice la probleme politice. Dacă nu există înţelegere politică, oricât am căuta noi între toate paragrafele Constituţiei, e problema politică. Dacă ar exista o colaborare între Maia Sandu şi Andrei Năstase, lucrurile s-ar rezolva uşor: R. Moldova ar avea un guvern şi ar fi un guvern finanţabil, în cazul socaliştilor, orice guvern ar face ei singuri, acela nu este finanţabil. Dacă există înţelegere politică, nu juridică, între Maia Sandu şi Andrei Năstase atunci se poate ajunge la anticipate”, a afirmat Dan Dungaciu.

El este de părere că Maia Sandu nu îl va desemna pe Andrei Năstase la funcţia de premier. „Maia Sandu nu îi va oferi niciodată mandatul lui Andrei Năstase, pentru că se teme că el ar putea să facă o majoritate din 51 de mandate şi chiar să facă un guvern minoritar”, a spus Dan Dungaciu.

Totodată, Dan Dungaciu susţine că „lupta” dintre Maia Sandu şi Parlament ar putea să nu aibă nicio finaltate. „Ar putea ca acest drum pe care a pornit Maia Sandu să se termine într-o fundătură, ce să fie rezolvată într-o manieră de tipul următor: pe 8 martie CCM va răspunde sesizării depuse privind atribuţiile guvernului în exerciţiu, dacă are câştig de cauză s-ar putea să ne trezim cu o situaţie în care Maia Sandu este preşedinte, alegeri anticipate nu vor fi şi se va lucra cu un guvern de conjunctură, remaniat şi reeşapat, Guvernul Cioicoi, care va fi obidient, Maia Sandu va avea propriul guvern, dar nu va face mare reformă în societatea din R. Moldova şi vom ajunge la jumătate de drum”, a mai spus Dan Dungaciu.
 

Similare
RECOMANDĂRI