Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Analiştii politici şi economici spun că starea de urgenţă va permite autorităţilor gestionarea mai rapidă a situaţiei din sectorul energetic

Analiştii politici şi economici spun că starea de urgenţă va permite autorităţilor gestionarea mai rapidă a situaţiei din sectorul energetic. Mai mult, ar putea să-şi întărească poziţiile în negocierile privind livrarea gazelor cu GazProm. Unii experţi spun că starea de urgenţă putea fi evitată prin luarea altor decizii.

Experţii spun că potrivit celui mai pesimist scenariu, starea de urgenţă ar putea dura şi două luni dacă nu se va reuşi semnarea unui nou contract.

ROMAN CHIRCA, expert în economie: „ Stare excepţională comparabilă cu o forţă majoră, care crează anumite crize, anumite incomodităţi, în mod normal ar trebui să exister şi un plan de acţiuni, un document care să specifice detaliat, nu general că este stare excepţională. La nivel practic, poate însemna orşice, de la mandatarea unor oficiali pentru a purta negocieri sau identifica surse alternative pană la anumite restricţii de consum pentru anumit tip de consumatori.”

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: „În caz de situaţii extreme, dacă cumva până la sfârşitul lunii presiune va scădea sub nivelul minim, MoldovaGaz o să poată deconecta fabricile, uzinile, consumatorii neprotejaţi. practic Guvernul continuă să se pregătească de planul B de a aproviziona a Moldovei cu gaz din surse alternative ca să-şi întărească condiţiile de negoceire cu Gazprom pentru că totuşi, planul de bază trebuie să fie încheierea unui contract cu Gazprom.”

Unii experţi consideră pripită decizia autorităţilor de a institui stare de urgenţă, în condiţiile în care ar exista şi alte soluţii pentru a procura imediat gaze naturale.

NICOLAE EŞANU, expert în domeniul dreptului: „În măsura în care este nevoie doar o simplă alocare de bani şi  modificarea condiţiilor de procurare a gazelor naturale, lucrul ăsta poate fi făcut foarte uşor prin adoptarea în procedură de urgenţă a unei legi. Nu există posibilitate de a declara stare de urgenţă într-un domeniu, după definiţie.  Acest pretext va putea fi folosit de oricare guvernare ulterioară.”

Analiştii afirmă că prin această tărăgănare a semnării acordului Moscova continuă să pună presiune pe autorităţile Republicii Moldova pentru a face unele cedări politice.

VALERIU PAŞA, analist politic: „Starea de urgenţă a fost instituită în primul rând din cauza faptului că Federaţia Rusă refuză să livreze chiar şi la acest preţ foarte ridicat, cantitatea necesară de gaze în Republica Moldova, acesta este elementul de constrângere care este orientat să amplifice panica. Să analizăm simplu cine merge să negocieze la Moscova, vicepremierul responsabil pe reglementarea transnistreană, este clar că acolo se discută în primul rând despre reglementgarea transnistreană şi nicidecum de gaze.”
Similare
RECOMANDĂRI