Analiză. Diferenţele salariale şi activitatea economică în municipiile Chişinău şi Bălţi. Capitala, lider în investiţii
Sursa foto:aif.md Vizualizari:

Analiză. Diferenţele salariale şi activitatea economică în municipiile Chişinău şi Bălţi. Capitala, lider în investiţii

Salariul mediu în mun. Chişinău este cu 50% mai mare decât în restul ţării, se arată într-o analiză realizată de expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniţă. Expertul a prezentat top 10 date statistice cu referire la municipiile Chişinău şi Bălţi, în care urmează să aibă loc alegeri anticipate la 20 mai curent.

Locuitorii municipiului Chişinău primesc în medie 6.000 lei, în Bălţi 5.200 lei, în timp ce pe restul teritoriului ţării salariul mediu este de doar 4.000 lei.

Peste 75% din activitatea economică a ţării este concentrată în aceste două municipii. Din totalul cifrei de afaceri de 263 miliarde lei anual, municipiului Chişinău îi revine 181 miliarde lei sau aproximativ 69%, iar municipiului Bălţi 16 miliarde lei sau puţin peste 6%.

Aproape 80% din comerţul cu amănuntul este realizat în aceste două municipii. Lucrările de construcţii din aceste municipii depăşesc 80 la sută. Din totalul de 8,2 miliarde lei lucrări de construcţii, peste 6,3 miliarde lei sau 77% sunt realizate în mun. Chişinău, iar alte 0.3 miliarde lei sau 3,7% în mun. Bălţi.

Topul integral "10 lucruri despre municipiile Chişinău şi Bălţi" îl puteţi vedea aici. 

Similare