Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Istoricul Anatol Petrencu, la Punctul pe AZI: În războiul hibrid dus în Republica Moldova, Moscova foloseşte limba rusă ca armă

Limba rusă a fost şi este un instrument de promovare a politicii externe a Federaţiei Ruse. Invitat în platoul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul TVR MOLDOVA, istoricul Anatol Petrencu a menţionat că toţi vorbitorii de limbă rusă, cum ar fi găgăuzii, fac parte din ceea ce ruşii numesc ca fiind „lumea rusă”.

Potrivit istoricului, limba rusă, care ar trebui să fie o modalitate de cunoaştere a poporului rus, tranformă pe vorbitorii de rusă în obiecte ai politicii externe a Moscovei.

„Moscova consideră că restrîngerea folosirii limbii ruse este un atentat la securitatea de stat a Federaţiei Ruse”, a spus Anatol Petrencu.

Istoricul a mai menţionat că din războiul hibrid dus de Rusia în Republica Moldova mai face parte susţinerea regimului separatist de la Tiraspol, susţinerea Găgăuziei, regiune care, autonomă fiind, nu a reuşit să revină la cultura şi tradiţiile ei.

„În loc ca găgăuzii să fi însuşit limba română, aşa cum a fost în perioada interbelică, eu au devenit un obiect de ocrotire a Federaţiei Ruse”, a spus Anatol Petrencu.

Potrivit istoricului, PSRM este un partid corupt de Rusia şi se ocupă cu inducerea în eroare a electoratului.

Marian Voicu, producător TVR, a spus că ruşii, alături de iranieni şi chinezi, sunt pricipalii promotori ai ştirilor false.

„Cele mai importante campanii de fake-news derulate de ruşi au fost în timpul campaniilor electorale din Franţa, Germania, referendumul pentru independenţă a Cataloniei, Brexi-ul, dar şi aici, în Republica Moldova”, a spus Marian Voicu.

Jurnalistul Alecu Reniţă a declarat că, pe termen lung, Rusia a deschis un front larg cu Ucraina şi acest lucru nu va trece fără consecinţe pentru Moscova.

„Dacă Ucraina intră în NATO, Kievul nu va permite crearea unui stat rusesc în partea sa de Vest”, a spus Alecu Reniţă cu referire la Transnistria.Similare
RECOMANDĂRI