Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ancheta în dosarul Metalferos s-a oprit la scurt timp după ce părea că a fost revigorată

Ancheta în dosarul Metalferos s-a oprit la scurt timp după ce părea că a fost revigorată. Ieri, Curtea de Apel Chişinău a respins 14 din cele 16 recursuri înaintate de procurori privind arestarea suspecţilor. În privinţa a alţi doi suspecţi, instanţa urmează să se pronunţe. Unul dintre cei care ar fi dezvăluit ilegalităţile de la Metalferos, spune că refuzul magistraţilor de ai aresta pe cei reţinuţi este făcut la presiunea conducerii Metalferos. Nici Procuratura Generală nu este de acord cu sentinţa judecătorilor.

Procuratura Generală a emis un comunicat de presă şi anunţă că s-a dorit arestarea persoanelor reţinute pentru că lăsarea lor în libertate ar putea să împiedice urmărirea penală.

COMUNICATUL PROCURATURII GENERALE: "Am insistat pe plasarea acestora în arest preventiv, dat fiind gravitatea infracţiunilor incriminate, rezonanţa socială a cazului, circumstanţele care ar putea determina persoanele să împiedice urmărirea penală şi posibilitatea eschivării lor de răspundere penală, precum şi faptul că, anterior, o parte din ei, deşi au fost arestaţi, şi-au continuat activitatea criminală".

Săptămâna trecută, după ce au fost reţinuţi mai mulţi suspecţi, au apărut şi acuzaţi împotriva lui Valentin Eşanu, cel care a dezvăluit mai multe ilegalităţi comise la Metalferos. El era învinuit că ar încerca să preia controlul asupra pieţei metalelor. Acuzaţiile au fost făcute de preşedintele Asociaţiei moldoveneşti de reciclare şi colectare a metalelor feroase şi neferoase, asociaţie înregistrată oficial abia luna trecută.

ION DRĂNCERU, preşedintele Asociaţiei Patronale de Reciclare şi Colectare a Metalelor: "Se încearcă, prin presiune, aducerea segmentului nostru de piaţă sub dominaţia unui singur agent economic cel puţin toţi indicatorii arată anume acest fapt sau mai bine spus sub dominaţia unei singure persoane fizice,agentul economic despre care tot vorbim are denumirea de Sofilarex-Plus şi este controlat de către Eşanu Valentin d-lui fiind fondator şi administrator".

Eşanu, fiind şi martor în dosarul Metalferos, respinge acuzaţiile. El spune că afirmaţiile au scopul de a induce în eroare opinia publică. 

VALENTIN EŞAN, preşedintele Asociaţiei Patronale a Metalelor: "Noi Asociaţia Patronală a Metalelor împreună cu Asociaţia Businessului European din Republica Moldova un an de zile am luptat pentru liberalizarea pieţei de metale şi neferoase. Compania Metal Feros cumpăra până acum cu preţul de 1800 de lei tona noi deja de o lună de zile de cât am început exportul am ridicat suma la 2800. Asta iese cu o mie d elei la tonă faceţi un calcul aproximativ 20-25 de mii de tone se exportă din Republica Moldova şi uitaţi că banii aceştea nu ii mai primesc ca venit. Beneficiul are cetăţeanului nu companiile căpuşă a Metalferos". 

Eşanu consideră că decizia de a elibera persoanele reţinute în urmă cu o săptămână ar fi fost luată la presiunea companiei Metalferos. 

VALENTIN EŞAN, preşedintele Asociaţiei Patronale a Metalelor: "Este făcut intenţionat  deoarece în dosarul metalferos acolo sunt mult mai multe persoane influente nu o sa dau oarecare nume deoarece  merge ancheta şi nu ar fi corect. Ceea ce au fost reţinute şi apoi eliberate asta incă odată demonstrează  că justiţia este la buzunarul lui Metalferos care face presiuni enorme şi plătesc bani grei bani murdari pentru ai scoate acei poliţişti implicaţi". 

Chiar dacă se va împlini un an de la liberalizarea piaţei metalelor din Republica Moldova, aceasta este controlată de MetalFeros. 

VALENTIN EŞANU, preşedintele Asociaţiei Patronale a Metalelor: "Companiile private sunt în continuate terorizate şi dacă încearcă cineva de a exporta metal atunci automat li se crează probleme probleme de genul cu justiţia cu Inspectoratul Fiscal cu Poliţia. Mulţi agenţi economic au încercat dar au fost ameninţaţi şi au refuzat pe ultimul moment". 
Similare
RECOMANDĂRI