Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Andrei Năstase solicită PSRM să jure că nu va face alianţă cu PDM

Copreşedintele blocului ACUM, Andrei Năstase, le cere socialiştilor să jure public că nu vor face alianţă cu Partidul Democrat. Îndemnul a fost făcut, astăzi, pe o reţea de socializare, după ce conducerea PSRM a reproşat celor din ACUM că nu sunt flexibili pentru negocierea unei alianţe de guvernare. Consiliul blocului politic urmează să decidă mâine dacă va negocia sau nu cu socialiştii.

La sfârşitul săptămânii trecute, socialiştii au spus că sunt gata să guverneze Republica Moldova doar cu blocul ACUM, dar resping ideea unui guvern minoritar, condus de Maia Sandu. PSRM vrea un guvern funcţional pentru patru ani.

„Este foarte greu să pui preţ, să dai crezare unor asemenea declaraţii. De-a lungul timpului, s-au făcut angajamente scrise. Domnul Dodon, de exemplu, a făcut un angajament scris în 2016 că nu va colabora niciodată cu Plahotniuc, iar noi avem o experienţă foarte proastă. Din 2016 până în prezent cu Plahotniuc s-a votat votul mixt”, a declarat Andrei Năstase, preşedintele Platformei DA, copreşedinte al blocului "ACUM"

În dimineaţa acestei zile, Andrei Năstase le-a cerut socialiştilor să demonstreze că nu se află sub controlul lui Vlad Plahotniuc, subliniind că blocul ACUM nu va coaliza sub nicio formă cu democraţii:

"Îi solicit lui Igor Dodon - lider de facto al Partidului Socialiştilor, să facă un asemenea angajament ferm, fără echivoc. Nu doar că astăzi nu există pe agenda PSRM opţiunea unei coaliţii cu PDM, dar că şi în viitor PSRM nu va vota împreună cu PDM pentru următorul speaker şi următorul Guvern".

Socialiştii spun că vor să împartă puterea doar cu blocul ACUM. PSRM vrea funcţia de preşedinte al Parlamentului şi patru fotolii în Guvern.

„Dacă nu vor accepta condiţiile partidului care a obţinut majoritatea voturilor, ei se vor face responsabili de alegeri anticipate”, a declarat Zinainda Greceanîi, liderul PSRM. 

Andrei Năstase, consideră, însă, că socialiştii, de fapt, ar pregăti opinia publică pentru o alianţă cu democraţii.

„De la o zi la alta avem tot mai multe indicii că aşa-zisele consultări publice cu PSRM sunt o farsă, în care Dodon şi PSRM mimează interesul unei guvernări funcţionale, dar, în realitate, conştient, premeditate, face totul ca o acţiune antioligarhică iniţiată de Blocul ACUM să nu se producă, bineînţeles, în interesul lui Plahotniuc şi al grupării sale oligarhice", spune Năstase.

Consiliul blocului ACUM se va întruni mâine pentru a decide dacă va negocia sau nu cu socialiştii o eventuală alianţă de guvernare.

 
Similare
RECOMANDĂRI