Andrian Candu respinge afirmaţiile precum că l-ar fi controlat pe fostul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Andrian Candu respinge afirmaţiile precum că l-ar fi controlat pe fostul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei

Fostul preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu, respinge afirmaţiile precum că l-ar fi controlat pe fostul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BN), Dorin Drăguţanu, pentru a contribui la furtul miliardului de dolari din sistemul bancar. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat jurnaliştilor marţi, înainte de şedinţa Parlamentului.

Anterior, fostul prim-ministru Vlad Filat, într-un interviu acordat din penitenciar, a spus că Andrian Candu controla activitatea lui Drăguţanu, care, la fel, a contribuit la furtul banilor din cele trei bănci. În acest scop, Parlamentul şi Guvernul au modificat legislaţia, iar BNM nu a luat măsurile corespunzătoare.

"Probabil că domnul Filat greşeşte ceva, deoarece cei care îl cunosc pe domnul Drăguţanu cu siguranţă vor confirma că nu poate fi controlat. Mai ales că are un profil şi un nivel de profesionalism şi de integritate chiar la superlativ şi de aceea nu poate fi vorba de aşa ceva. Exercitând o funcţie politică, nu aveam competenţele legale şi nici umane să controlez pe cineva ca guvernatorul BNM", a spus Candu.

Fostul speaker şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu raportul Kroll-2, două părţi ale acestuia fiind publicate de Renato Usatîi. Potrivit lui, acest document se bazează pe investigaţiile presei, dar nu pe investigaţiile financiare ale companiilor.

"Am citit cu atenţie acel raport. Fiind legat cumva de domeniul economic şi de domeniile cu care lucrează Kroll, am rămas dezamăgit să văd că compania Kroll s-a bazat pe surse din mass-media, citând surse din mass-media pentru a face unele concluzii. În al doilea rând, companiile care au fost menţionate se referă la perioada anilor 2007, 2009, 2012, ceea ce este o perioadă departe de frauda bancară. În al treilea rând, unele companii care au fost menţionate în raportul respectiv - şi nu ştiu dacă este acesta sau nu autentic - au fost auditate internaţional şi continuă să fie auditate internaţional de companii mari de prestigiu în domeniul auditului. Absolut toate sursele financiare, provenienţa surselor financiare, fluxurile de capital, toate au fost verificate", a spus Candu.

În raport, printre beneficiarii creditelor sunt enumerate şase companii ce au legături cu Vlad Plahotniuc. Este vorba de "Finpar Invest", "OTIV Prime Holding", "Prime Management", SA "Gemeni", "ICS Prime TV" şi "Basconslux". Acţionar al companiei "Prime Management" a fost o perioadă şi Andrian Candu, care afirmă că această companie nu a luat credite de la Banca de Economii. Compania a fost lichidată în anul trecut.
Similare
RECOMANDĂRI