ANSA atenţionează: Cei care utilizează chimicale la prelucrarea terenurilor şi nu avertizeză apicultorii riscă amenzi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ANSA atenţionează: Cei care utilizează chimicale la prelucrarea terenurilor şi nu avertizeză apicultorii riscă amenzi

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor atenţionează că în perioada în care înfloresc plantele nectaro-polenifere este interzisă utilizarea pesticidelor şi insecticidelor pentru prelucrarea câmpurilor, fâşiilor forestiere şi a plantaţiilor de arbuşti. Iar cei care o fac, au nişte obligaţii, prevăzute de lege.

Atenţionarea este emisă de către ANSA în legătură cu cazurile din raionul Ceadîr-Lunga, unde  un grup de apicultori se plâng că au pierdut mai mult de 70% din albini şi acestea continuă să moară. Apicultorii presupun că unul dintre motivele care cauzează moartea masivă a albinelor ar fi prelucrarea cu insecticide a lanurilor de răpiţă şi a livezilor din zonă, despre care ei nu au ar fi fost preveniţi.

Astfel, ANSA atenţionează că persoanele fizice şi juridice care intenţionează să aplice mijloace chimice la tratarea terenurilor sînt obligate:

  • să prezinte din timp primăriilor graficul de tratare a terenurilor şi să le înştiinţeze cu cel puţin 7 zile înainte de a începe tratarea, indicând concret data şi ora începerii şi sfârşitului, metoda tratării, denumirea preparatului şi concentraţia administrării acestuia, precum şi gradul lui de nocivitate;
  • să respecte întocmai data şi ora începerii şi sfârşitului tratării, metodele de utilizare şi concentraţia preparatelor administrate;
  • primăriile sînt obligate să afişeze la timp, în locuri publice, anunţul despre efectuarea tratării terenurilor şi să înştiinţeze nominal, în scris, despre aceasta apicultorii înregistraţi la staţionar şi pastoral în raza primăriei.

În cazuri excepţionale, cu aprobarea şi sub controlul subdiviziunii teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, unele lucrări de protecţie a plantelor pot să deruleze în perioada de înflorire a culturilor agricole, cu avertizarea obligatorie, în prealabil, a deţinătorilor familiilor de albine de către agenţii economici care efectuează aceste lucrări.

„Pentru utilizarea chimicalelor la protecţia culturilor agricole şi celor silvice fără avertizarea deţinătorilor de albine se sancţionează cu amendă de 20 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere”, informează ANSA.

Totodată, persoanele fizice şi juridice vinovate de încălcarea legislaţiei, fapt ce a condus la pricinuirea de daune albinelor şi apicultorilor, restituie integral contravaloarea pagubelor de facto şi a venitului ratat care putea fi obţinut într-un sezon apicol.

În acelaşi timp, ANSA anunţă că o Comisie specială împreună cu colaboratorii Subdiviziunii Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor Comrat investighează cazurile de deces al familiilor de albine înregistrate în mai multe localităţi ale raionului.

Similare
RECOMANDĂRI