Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Arest preventiv pe numele lui Plahotniuc. Fostul lider democrat este vizat în două cauze penale pentru spălare de bani

Apar dovezi privind implicarea lui Vlad Plahotniuc în furtul miliardului. Procuratura Anticorupţie cere arest preventiv pentru 30 de zile pe numele fostului lider democrat. Anunţul a fost făcut de procurorul şef anticoruptie, Viorel Morari, care a oferit detalii despre învinuirile ce i se aduc fostului lider democrat şi schemele ilegale pe care acesta le-a conceput şi pus în aplicare.

Vlad Plahotniuc este vizat în două cauze penale pentru spălare de bani, în proporţii deosebit de mari, susţine procurorul-şef anticoruptie, Viorel Morari.
 
Viorel Morari, procuror-şef, Procuratura Anticorupţie: „Prima cauză penală se referă la faptul că pe parcursul anilor 2013-2015 cetăţeanul Vladimir Plahotniuc a creat o schemă infracţională cu scopul convertirii transferurilor, dobândirii, deţinerii şi utilizării unor bunuri despre care ştia cu certitudine că ele urmează sau trebuia să aibă venituri ilicite.”
 
Astfel a fost creat un şir de agenţi economici, atât rezidenţi pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în afara teritoriului, inlusiv în zone off-shore, prin intermediul căruia a fost organizată circulaţia banilor în sume deosebit de mari. Este vorba, mai exact, de 18 milioane de dolari şi 3 milioane 500 de euro. Totul din creditele neperformante acordate de Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, explică Viorel Morari.
 
Viorel Morari, procuror-şef, Procuratura Anticorupţie: „Referitor la a doua cauză penală, potrivit materialelor procesului penal, pe perioada anilor 2013-2014, societatea Turkman Limited a efectuat anumite plăţi cu destinaţia, de exemplu, acordare de împrumut, la adresa Finpar Invest în valoare de 7 milioane dolari SUA, cu destinaţia Air Transport Service pentru pasageri către SRL Nobil Air, în valoare de 381344 euro.”

Temei pentru pornirea urmării penale a servit inclusiv un demers venit din partea autorităţilor elveţiene din iunie 2019, dar şi analiza Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării banilor privind activitatea agenţilor economici afiliaţi lui Vladimir Plahotniuc, susţine Viorel Morari.

Fostul lider democrat a plecat din tara imediat dupa ce noua guvernare a preluat puterea.
Similare
RECOMANDĂRI