Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Aşa-zisul ministru de externe al regiunii transnistrene acuză Chişinăul că ar tergiversa semnarea protocolului de la Bratislava

Autorităţile separatiste de la Tiraspol continuă disputele şi cu noul Guvern de la Chişinău. Aşa-zisul ministrul de externe al regiunii transnistrene îl acuză pe noul vicepremier pentru Reintegrare al Republicii Moldova, că ar tergiversa semnarea protocolului de la Bratislava. De fapt, documentul nu a fost semnat pentru că partea transnistreana nu a fost de acord cu includerea în document a priorităţilor solicitate de autorităţile Republicii Moldova.

Acuzaţiile lui Vitalii Ignatiev vin după prima conferinţă de presă a vicepremierului pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Alexandru Flenchea. Acesta a declarat că autorităţile de la Chişinăul ar fi gata să semneze o versiune de compromis, modificată, dar în care este menţinută prioritatea legată de respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului.

„Aceste priorităţi sunt patru la număr şi sunt foarte simple: primul - libertatea în zona de circulaţie. Doi - drepturile omului, problematica trepturilor omului, care sunt un scop în sine şi în lucru continuu. Trei - asigurarea şcolilor cu predare în grafie latină în regiune. Şi cea de-a patra prioritate constă în facilitarea comerţului între cele 2 maluri”, spune vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea.

Autorităţile separatiste din stânga Nistrului spun însă că aceste prevederi asupra cărora insistă Chişinăul nu au fost discutate în cadrul reuniunii de la Bratislava în formatul "5+2":

"După cum vedem, partea moldovenească nu se manifestă prin originalitate, folosind un truc banal pentru a denatura realitatea… partea moldovenească inventează orice scuze şi pretexte pentru a evita semnarea protocolului de la Bratislava".

Noua variantă a protocolului a fost elaborată de reprezentantul special OSCE, Franco Frattini, şi ar putea fi semnată la Bratislava, la o nouă reuniune în format 5+2, care se va ţine pe 5 şi 6 decembrie.
Similare
RECOMANDĂRI