Astăzi în Republica Moldova este marcată Ziua Diplomatului
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Astăzi în Republica Moldova este marcată Ziua Diplomatului

Începând cu anul 2015, în fiecare an, pe data de 17 ianuarie în R. Moldova este sărbătorită Ziua profesională a diplomatului.

Autorităţile au decis marcarea acestei sărbători la data de 17 ianuarie, deoarece în această zi, în 1992 a fost depusă cererea de aderare a R. Moldova la Organizaţia Naţiunilor Unite. Propunerea a venit din partea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Cu această ocazie prim-ministrul interimar Aurel Ciocoi, ministru interimar al afacerilor externe şi integrării europene, a transmis un mesaj:

"Îmi exprim profunda gratitudine pentru activitatea prodigioasă a diplomaţiei moldovene, a tuturor colegilor atât din cadrul aparatului central al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cât şi din cadrul misiunilor diplomatice şi consulare ale ţării din străinătate. Diplomaţia Moldovei a demonstrat, în pofida provocărilor pandemiei, un grad înalt de mobilizare şi responsabilitate profesională, oferind asistenţă promptă zecilor de mii de conaţionali care au fost afectaţi în întreaga lume, precum şi promovarea intereselor noastre naţionale, în special pe fundalul direcţionării asistenţei şi facilitării schimbului de informaţii cu partenerii noştri internaţionali, atât de vitale în combaterea consecinţelor COVID-19 şi fortificarea sistemului naţional de sănătate. 

Prioritatea absolută a politicii externe este conturată clar şi pragmatic: Republica Moldova rămâne ferm ancorată în procesul de modernizare europeană, care este obiectivul principal al agendei interne şi externe a ţării. Cu această frumoasă ocazie, în numele Guvernului şi Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Vă doresc multă sănătate, noi realizări şi aprecieri înalte a rezultatelor activităţii Dumneavoastră".

În ajun de Ziua Diplomatului, preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, a avut o discuţie online cu 250 de reprezentanţi ai diplomaţiei Republicii Moldova. Maia Sandu nu a avut numai cuvinte de laudă la adresa lor şi le-a spus ambasadorilor despre cât de mult este afectată imaginea statului de luptele politice interne din ultimii ani, dar şi de schemele infracţionale în care sunt implicaţi unii angajaţi ai corpului diplomatic.

 

 

Similare
RECOMANDĂRI