Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate

Zi importantă în calendar dar şi în suflet pentru Republica Moldova. Astăzi se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate, primul pas curajos prin care ne-am rupt de imperiul sovietic. Actul istoric a fost votat de deputaţii Sovietului Suprem de la Chişinău, după dorinţa arzătoare a poporului ce îşi dorea eliberarea naţională, la fel ca alte popoare din fostul spaţiu al URSS. Au trecut 3 decenii şi încercăm să aflăm unde a ajuns acum statul Republica Moldova.

Declaraţia de Suveranitate adoptată fixa supremaţia puterii de stat din Republica Moldova în raport cu actele adoptate de către Moscova. Era primul document magistral, care a stabilit vectorul strategic pentru desprinderea de Rusia sovietică şi orientarea spre democraţiile europene. Deputaţii care şi-au dat votul atunci erau încrezători în viitor.

„Atunci 30 de ani când am votat Declaraţia de Suvernatitate nu credeam că istoria RM va fi atât de tumultoasă. Aveam o abordare mult mai romantică a lucrurilor. Noi credeam că calea Republicii Moldova va fi una mult mai luminoasă, plină de succese. Dar istoria a demonstrat că edificarea unui stat este o chestie extrem de complicată, mai ales dacă acest stat nu are la bază nişte temelii foarte solide”, a spus ANATOL ŢĂRANU, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Documentul încununa lupta de eliberare naţională şi era un act de curaj pentru toate ţările ex-sovietice care îşi croiau propriul drum spre independenţă.

„Noi am fost a 6 sau 7 republică care şi-a declarat suveranitatea, dar asta a fost doar o declaraţie. Această declaraţie trebuia să fie înfăptuită, realizată, transformată în realitate. Din păcate, acest lucru nu a fost posibil”, a declarat MIHAIL DRUŢĂ, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Cu acest gust amar şi multe regrete au rămas şi alţi parlamentari din primul Legislativ de la Chişinău. Toţi şi-au exprimat dezamăgirea faţă de parcursul Republicii Moldova şi au emis o declaraţie comună.

„După trei decenii de la proclamarea Suveranităţii Republicii Moldova, noi, votanţii acestui document epocal, constatăm cu profundă îngrijorare că cele mai importante deziderate ale Declaraţiei de Suveranitate au fost compromise. Şansa istorică pe care am oferit-o următoarelor generaţii de politicieni a fost ratată. Asistăm la o disoluţie catastrofală a instituţiilor de bază ale statului, care au fost create pentru a asigura suveranitatea poporului şi drepturile cetăţenilor”, se arată în DECLARAŢIA DEPUTAŢILOR DIN PRIMUL PARLAMENT

Semnatarii mai spun că suveranitatea râvnită atât de mult acum trei decenii este acum doar pe hârtie.

„Noi nu putem astăzi să afirmăm cu toată certitudinea că suntem un stat suveran. Iar atâta timp cât Republica Moldova nu s-a întors la dânsa acasă şi continuă să existe hotarele unui stat artificial, nu putem să vorbim despre o suveranitate completă. Soluţia este întoarcerea acasă, întoarcerea în spaţiul firesc de existenţa naţională aşa cum a stipulat în Declaraţia de Independenţă”, a spus ANATOL ŢĂRANU, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

„În prezent, situaţia în RM e foarte tristă, atât din punct de vedere al cadrului legislativ, sunt adoptate legi la comandă, din punct de vedere al situaţiei sociale, economice. Noi nu am căpătat, până în prezent, nu am reuşit să ajungem la o independenţă economică. Noi, în continuare, suntem dependeţi din punct de vedere al resurselor de materie primă şi în primul rând, al resurselor energetice”, a spus MIHAIL DRUŢĂ, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Declaraţia de Suveranitate a fost votată pe 23 iunie 1990 de către deputaţii Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti cu o singură abţinere. La 23 iunie 1991, când a fost marcată prima aniversare, s-a pus în circulaţie prima serie de mărci poştale, care purtau cu mândrie atributele statalităţii, adică Stema şi Drapelul. Coincidenţă sau nu, dar în ziua în care marcam trei decenii de la marele eveniment, preşedintele Igor Dodon este plecat la Moscova pentru a participa la o paradă militară. El este însoţit de 75 de militari care vor mărşălui alături de aşa numiţii soldaţi ai republicilor nerecunoscute, Abhazia şi Osetia de Sud.
 
Similare
RECOMANDĂRI