Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Astăzi se împlineşte un an de la înregistrarea primului caz de coronavirus în Republica Moldova

Astăzi se împlineşte un an de la înregistrarea primului caz de coronavirus în Republica Moldova. O perioadă sumbră cu statistici tot mai pesimiste în ultima perioadă. De câteva săptămâni, zilinic se infectează aproape două mii oameni, iar sistemul de sănătate este la un pas de colaps.

Rămân tot mai puţine locuri în spitale, iar medicii sunt epuizaţi. De la începutul pandemiei, s-au înregistrat aproape 200 de mii de îmbolnăviri şi peste 4 mii de decese.

Pe 7 martie 2020 , mai mult de nevoie decât de voie, toţi am fost înrolaţi într-un război al pandemiei, Ne-am pomenit fără arme în faţa inamicului, iar cei din prima linie, medici au fost scoli la luptă practic cu mâinile goale. O misiune care părea imposibilă, dar care a căzut practic în totalitate pe umerii medicilor, în timp ce, prin birouri, autorităţile ne asigurau că sistemul medical e capabil să facă faţă.

Au eşuat lamentabil la acest test, iar pandemia a scos la iveală faptul că, de ani buni, sistemul nostru medical e în colaps. Nu avem nici infrastructură, nici echipament şi cu atât mai mult suficienţi medici care să ne pună pe picioare. În aceste condiţii doctorii mai luptă şi acum cu pandemia. Noroc de unele donaţii care ne-au ridicat la liman. Dar să revenim în prima zi de pandemie.

Primele măsuri anti-covid au fost luate încă din luna februarie. La aeroport au fost instalate scanere de temperatură, iar spitalele se pregăteau să intervină la primul caz. Exact acum un an, pe data de 7 martie, s-a produs inevitabilul. A fost înregistrat primul caz de coronavirus la o femeie de 48 de ani. Ea revenea acasă de la muncă din Italia, fiind deja infectată. Atorităţile au internat-o în spital dar nu au ezitat să verse toată responsabilitatea pe umerii femeii.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova, data: 7 martie 2020: „Doamna a fost internată în spital în Italia, într-un mod foarte iresponsabil a părăsit instituţia de acolo. Persoana respectivă a pus sub pericol mai multe persoane inclusiv din aeroportul italian, aeronavă şi aici la noi”.

Data de 18 martie pentru Republica Moldova e prima zi neagră. Se înregistrează primul deces de coronavirus. A murit o femeie în vârstă de 61 de ani care avea şi alte comorbidităţi. Situaţia se agrava de la o zi la alta, însă autorităţile încercau să ne calmeze cu argumente deocheate.

IGOR DODON, ex-preşedinte al Republicii Moldova: „Aşa cum trece o gripă simplă. Iaca parcă ai avut oleacă e probleme cu nasul, oleacă ţi-o trecută răceala prin tine şi tu ai trecut coronavirus. Nici nu ai ştiut de lucru ăsta”.

Zilnic, se raportează şi un număr mare de medici infectaţi. De vină ar fi fost echipamentul de o calitate proastă pus la dispoziţia lor.
EUGENIU CEBOTARI, medic pe ambulanţă, data: 11 aprilie 2020. „Am fost dotaţi cu măşti cusute din bumbac, măşti care nu au nici fixator, se ţin pe o aţă. Le îmbrăcăm câte 2 când ne ducem la chemare”.

Era clar că sistemul medical naţional se sufocă, iar posibilităţile erau nule. Aşadar, Republica Moldova a stat la mila donaţiilor. Evident că primii care s-au oferit să ne ajute au fost autorităţile de la Bucureşti. Iniţial, au venit din România 52 de lucrători medicali cu echipament de câteva milioane de euro pentru a da o mână de ajutor.

RAED ARAFAT, secretar de stat, şeful DSU Româniia, Data: 30 aprilie 2020: „Am apelat la medici voluntari, pe lângă colegii noştri de la Ministerul Apărării şi pot să vă spun că lista s-a umplut în două zile”.

Ulterior, donaţii umanitare în valoare de zeci de milioane de euro au venit din toată lumea. Dar chiar şi aşa, situaţia scapă de sub control. Autorităţile evită ieşirile publice, iar conferinţele de presă devin nişte prezentări sterile cu numrăul zilnic de infectări şi decese.  

Pe zi ce trece statistica infectărilor e tot mai mare şi batem record după record. Situaţia generează o nouă problemă - nu mai sunt locuri în spital.

BORIS GÎLCA, şef adjunct direcţia sănătate Chişinău, Data: 23 noiembrie 2020: „Uneori devine o misiune de science fiction să găsim un loc liber la terapie intensivă. Zilnic, mai putem identifica de la 5 la 10 paturi”

 La sfârşitului anului 2020, toţi înţeleg că unica ieşire din pandemie este vaccinul anti-covid. În timp ce în toate ţările lumii începe imunizarea în masă, autorităţile de la Chişinău descoperă că Ministerul Sănătăţii nici nu a solicitat să achiziţioneze loturi de vaccine şi le aşteaptă doar pe cele promise gratuit.  Mai mult decât atât lipsesc şi condiţiile de păstrare a serului. Într-un final, s-au făcut demersurile necesare pentru ca Republica Moldova să atingă standardele normalităţii şi să treagă la următoarea etapă – vaccinarea anti-covid.  
Similare
RECOMANDĂRI