Autorităţile au început mobilizarea pentru recensământ 2020
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Autorităţile au început mobilizarea pentru recensământ 2020

Pregătirile pentru efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor şi a celui general agricol, runda mondială 2020, precum şi măsurile pentru îmbunătăţirea situaţiei demografice din Republica Moldova au fost discutate astăzi, în cadrul unei întrevederi a premierului Pavel Filip cu reprezentanta Fondului ONU pentru Populaţie în Republica Moldova, Rita Columbia.

Prim-ministrul Pavel Filip a accentuat importanţa efectuării unui recensământ calitativ, bine organizat, cu date cât mai precise, care vor servi drept bază în elaborarea documentelor de politici pentru activitatea Executivului. Astfel, prim-ministrul a solicitat autorităţilor mobilizare pentru pregătirea de recensământ, trasarea şi demararea acţiunilor necesare, inclusiv identificarea soluţiei tehnice, instruirea personalului implicat şi realizarea recensământului de probă.

În cadrul reuniunii au fost examinate aspecte ce ţin de organizarea recensămintelor, cu accent pe modalitatea de chestionare. Se optează pentru colectarea datelor prin intermediul dispozitivelor mobile, cu posibilitatea de auto-recenzare prin internet. „Prin utilizarea modalităţii IT avem numai de câştigat - este o modalitate mult mai sigură, iar datele vor fi procesate mai rapid şi utilizate pentru o planificare eficientă”, a notat premierul Pavel Filip. Referitor la anul efectuării recensămintelor, este examinată oportunitatea realizării recensământului populaţiei şi al locuinţelor în anul 2021, urmat la scurt timp de recensământul general agricol.

Situaţia demografică din Republica Moldova şi provocările precum scăderea ratei fertilităţii, creşterea speranţei de viaţă, îmbătrânirea demografică şi migraţia au fost temele de dezbatere dintre participanţi. În acest sens, se doreşte îmbunătăţirea calităţii politicilor în domeniu, prin crearea oportunităţilor pe piaţa muncii, în domeniul educaţiei şi creşterea nivelului de trai.

 

 

Similare
RECOMANDĂRI