Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Autorităţile recunosc că fără intervenţia partenerilor externi, sectorul agrar din R. Moldova nu va putea fi salvat

Autorităţile Republicii Moldova şi-au schimbat retorica în raport cu situaţia din sectorul agricol. Dacă acum o lună, anunţau optimist că seceta severă n-a avut cele mai nefaste consecinţe asupra agriculturii, acum recunosc că fără intervenţia partenerilor externi de dezvoltare, sectorul agrar nu va putea fi salvat. Guvernul cere Băncii Mondiale un împrumut pentru a-i putea despăgubi pe agricultorii loviţi de secetă, iar preşedintele convoacă şedinţa Consiliului Suprem de Securitate pentru a dezbate acest subiect.

După mai multe vizite pe lanurile Republicii Moldova, în urmă cu o lună, preşedintele Igor Dodon declara foarte optimist.

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: „În agricultură situaţia nu este atât de proastă cum ne părea în lunile martie – aprilie. Au fost ploile respective. Situaţia e bunişoară. Eu am fost în toată ţara. Ştiţi, eu discut cu toţi agricultorii”.

Situaţia de pe câmpuri este însă mult mai dramatică acum, fapt recunoscut şi de autorităţi. Guvernul de la Chişinău urmează să se împrumute, din nou, de această dată pentru a face faţă pierderilor enorme cauzate de seceta severă din acest an.

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: „Am decis să solicităm un credit de urgenţă de la Banca Mondială pentru a ajuta doar agricultorii. Există astfel de mecanisme şi colegii din guvern vor avea primele contacte cu reprezentanţii BM pentru a discuta acest subiect”.

Situaţia dezastruoasă din agricultură va fi dezbătută miercuri în timpul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate. Prioritare pe agendă vor fi subiectele ce vizează consecinţele secetei din acest an şi situaţia pandemică din Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI