Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Autorităţile vor să pună capăt haosului provocat de încălcarea măsurilor sanitare

S-a întâmplat inevitabilul. Autorităţile vor să pună capăt haosului provocat de încălcarea măsurilor sanitare. Aşa că începând cu data de 30 noiembrie, în Republica Moldova va fi instituită Stare de Urgenţă în Sănătate Publică, care va rămâne în vigoare până pe 15 ianuarie. Astfel, de luni, toate barurile, cafenelele şi restaurantele vor funcţiona doar până la ora 22. Vor fi închise complet teatrele, sălile de cinema şi casele de cultură. Totodată, va fi interzisă organizarea evenimentelor publice, inclusiv a competiţiilor sportive. Decizia a fost luată astăzi de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică.

De mâine, va fi interzisă activitatea tuturor cluburilor de noapte. Autorităţile spun că până acum, în aceste localuri, s-au înregistrat sute de încălcări ale normelor sanitare. Mulţi patroni ai cluburilor de noapte s-au eschivat de la sancţiuni profitând de unele lacune din legislaţie. 

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale: "A fost coordonat cu MAI pentru că existau anumite dificultăţi dat fiind faptul că, de exemplu, prestau servicii de discotecă, dar în realitate erau înregistraţi sub egida a unei unităţi de alimentaţie publică. A fost coordonat expres, să nu avem dificultăţi atunci când aplicăm sanţiuni".

PAVEL VOICU, ministrul Afacerilor Interne: "O să atenţionăm şi recomandăm să nu funcţioneze începând cu ziua de astăzi, iar cu ziua de mâine cei care nu se vor conforma vom fi iarăşi obligaţi să aplicăm legea".

Începând cu ziua de luni, 30 decembrie, restaurantele, barurile şi cafenelele vor fi închise pe timp de noapte, între orele 22 şi 7 dimineaţa. 

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale: "Dar însăşi activitatea, de exemplu, livrarea la domiciliu a produselor, în cazul respectiv nu o limităm cu aceste ore".

Se va interzice organizarea şi desfăşurarea conferinţelor ştiinţifice, competiţiilor sportive, olimpiadelor cu prezenţa fizică a persoanelor. În acelaşi timp, instituţiile publice şi cele private vor impune un regim special de muncă. Pentru personalul, a cărui activitate nu necesită prezenţa obligatorie la locul de muncă, va trebui asigurată munca de la distanţă. Organizarea întrunirilor şi evenimentelor festive, va fi acceptată pentru cel mult 50 de persoane. Tot astăzi, în cadrul şedinţei, s-a decis că persoanele care vor dona plasmă bolnavilor de covid-19, vor fi remunerate cu 3000 de lei. Decizia a fost luată pentru că stocurile s-au epuizat, iar donatori nu mai vin. 

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: "Pentru a aloca o să vedem în ce cuantum, dar cred că în mărime de 3 mii de lei pentru fiecare donator care vine să doneze sânge care poate fi utilizat pentru tratament".

Iniţiativa va fi votată luni la Guvern, iar mai târziu va fi apobată de parlament pentru ca mecanismul să fie funcţional cât mai curând. Banii vor fi alocaţi din Fondul de Intervenţie al Guvernului. Amintim că donatori de plasmă pot fi doar bărbaţi cu vârsta între 18 şi 60 de ani, care s-au vindecat de COVID-19.
Similare
RECOMANDĂRI