Avocatul Eduard Digore, la Punctul pe AZi: Părţile implicate în litigiile legate de concesionarea Aeroportului Chişinău au renunţat la orice arbitraj internaţional
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Avocatul Eduard Digore, la Punctul pe AZi: Părţile implicate în litigiile legate de concesionarea Aeroportului Chişinău au renunţat la orice arbitraj internaţional

Prezent în platoul emisiunii Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA, avocatul Eduard Digore a menţionat că, în cazul rezilierii contractului de concesionare a Aeroportului Chişinău, toate litigiile vor fi examinate de instanţele naţionale ale Republicii Moldova şi că toate părţile au renunţat de comun acord la orice arbitraj internaţional.

Eduard Digore a mai menţionat că acest contract poate fi supus şi nulităţii.

„Acest contract a fost încheiat cu încălcarea normelor imperative, ceea ce duce la nulitatea absolută a acestui contract. Au fost încălcate o serie de proceduri în afara legii. Acest concurs trebuia să fie un concurs public, dar statul a organizat un concurs închis, unde companiile invitate nu au fost de profil”, a spus Eduard Digore, care a mai menţionat că aceste companii nu puteau să aducă plus-valoare Aeroportului.

Deputatul Igor Munteanu a spus că, în cadrul concesionării, exista un interes privat de a introduce în ecuaţie o companie care nu avea nimic în comun cu gestionarea unui aeroport de talia celui de la Chişinău.

„Avia Invest avea pe cont 5400 de lei, nu avea nicio sumară înţelegere asupra managementului aeroportului, nu avea garanţii bancare, nu avea experienţe anterioare”, a spus Igor Munteanu.

Deputatul a menţionat că soluţia propusă în urma investigării modului de concesionare a aeroportului este ca acest contract trebuie anulat.

„Agenţiile care trebuie să monitorizeze implementarea obligaţiilor de către concesionar pot dovedi că nu au existat investiţiile prevăzute, nici o supraveghere suficientă, iar aceste lucruri creează riscuri la securitatea naţională şi creează mari dubii că acest contract poate fi menţinut pentru o perioadă de 45 de ani”, a spus Igor Munteanu.

Deputatul PSRM Grigore Novac a declarat că se impune deschiderea unei anchete penale pe marginea concesionării Aeroportului Chişinău.

„Noi trebuie să acţionăm astfel încât să aibă de suferit cât mai pjuţin statul Republica Moldova”, a spus socialistul.

 
Similare
RECOMANDĂRI