Banca Mondială susţine mediul de afaceri din R. Moldova, în lupta cu efectele pandemiei COVID-19
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Banca Mondială susţine mediul de afaceri din R. Moldova, în lupta cu efectele pandemiei COVID-19

Mediul de afaceri din Republica Moldova va fi susţinut de Banca Mondială, prin implementarea a două programe de sprijin a activităţii de întreprinzător, pentru a asigura un răspuns eficient în lupta cu pandemia COVID-19.

Comisia economie, buget şi finanţe, în şedinţa de astăzi, a aprobat raportul asupra proiectului pentru iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Amendamentului la Acordul de finanţare cu Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare şi Amendamentului la Acordul de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în vederea realizării Proiectului de modernizare a administrării fiscale (TAMP), semnate la Chişinău, la 28 iunie 2016.

Amendamentele propuse au drept scop extinderea obiectivelor iniţiale axate pe îmbunătăţirea colectării veniturilor, serviciilor prestate contribuabililor şi conformării fiscale prin sprijinirea Guvernului Republicii Moldova în implementarea măsurilor de suport pentru mediul de afaceri, inclusiv în vederea menţinerii nivelului de ocupare a forţei de muncă în contextul pandemiei COVID-19. În acest sens, restructurarea componentelor proiectului va contribui la implementarea celor două programe de susţinere a activităţii de întreprinzător: mecanismul de subvenţionare a plăţilor salariale şi programul de rambursare a TVA. Prin urmare, a fost replanificată suma de 15 milioane dolari SUA pentru finanţarea bazată pe rezultate conform componentei noi incluse în proiect.

”Restructurarea Proiectului TAMP asigură implementarea măsurilor de sprijin, îndreptate asupra mediului de afaceri din Republica Moldova, şi este în concordanţă cu pilonul trei al răspunsului la criza COVID-19 al Grupului Băncii Mondiale. Prin măsurile propuse se urmăreşte creşterea nivelului de bunăstare a cetăţenilor, îmbunătăţirea climatului de afaceri şi sporirea competitivităţii acestuia, modernizarea sistemului de administrare fiscală şi fortificarea capacităţilor de colectare a veniturilor la bugetul public naţional”, se menţionează în nota informativă a proiectului.

Anterior, proiectul a obţinut avizul consultativ al Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Similare
RECOMANDĂRI