Barierele instalate ilegal pe străzile şi terenurile publice din Chişinău vor fi demontate
Sursa foto:chisinau.md Vizualizari:

Barierele instalate ilegal pe străzile şi terenurile publice din Chişinău vor fi demontate

Barierele şi limitatoarele de acces, montate ilegal pe străzile şi terenurile proprietate publică, urmează a fi evacuate până la data de 30 septembrie 2020,  în cazul când proprietarii acestora nu vor răspunde solicitărilor autorităţilor publice locale de demontare benevolă.

O decizie în acest sens a fost aprobată marţi de Consiliul municipal Chişinău, în condiţiile în care în ultima perioadă se observă tot mai multe bariere şi limitatoare de acces montate ilegal pe drumurile publice, care îngrădesc libera circulaţie şi pun în pericol siguranţa traficului rutier. Proiectul are drept scop asigurarea accesului serviciilor speciale şi de intervenţie către instituţiile publice, blocurile de locuinţe sau către sectorul particular.

Potrivit documentului, până la 01.09.2020, preturile de sector vor identifica toate barierele şi limitatoarele de acces montate ilegal pe străzi şi/sau pe terenuri, proprietate a municipiului Chişinău şi vor informa în termen de 5 zile despre necesitatea demontării instalaţiilor nominalizate.

În context, primarul general, Ion Ceban, a precizat că municipalitatea are ca prioritate demontarea instalaţiilor (bariere, limitatoare, etc.) care blochează accesul în curţile de blocuri, pe străzi sau pe locurile de parcare instalate ilegal de unii locatari. „Au fost aplicate sancţiuni. Suntem receptivi la solicitările cetăţenilor, iar răspunsul este că nimeni nu are dreptul să îngrădească, să acapareze sau să limiteze spațiul public", a conchis edilul capitalei.

Astfel, Primăria aduce la cunoștință că au fost scoase din sectoare următoarele obstacole: 

- Botanica: 4-bariere, 235 - limitatoare, 63-blocuri beton, 10-lanturi;
- Ciocana: 58 de locații, 7-bariere, 240- limitatoare pentru locuri de parcare;
- Buiucani: 4 - bariere, 16 adrese - limitatoare pentru locuri de parcare - 150 unit;
- Centru: 6 - bariere, 37-limitatoare pentru locuri de parcare;
- Râșcani:15 - bariere, 178 - limitatoare, 45 - blocuri, 163 - lanțuri;

După expirarea termenului de executare a deciziei CMC (30.09.2020), pretorii de sector vor prezenta plenului Consiliului un raport despre măsurile întreprinse privind evacuarea barierelor şi limitatoarelor de acces identificate, numărul obiectivelor demontate benevol şi forţat, cheltuielile suportate de autorităţile locale etc.

Similare
RECOMANDĂRI