Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Basarabeanul Ion Lazarenco despre suportul autorităţilor din Irlanda pentru cetăţeni pe perioada pandemiei

Irlanda este acasă pentru mulţi români basarabeni. Pentru Ion Lazarenco, Irlanda este acasă de 23 de ani, dar nu a uitat de ţara natală, dar cea de a doua casă de adopţie i-a deschis căi şi i-a creat oportunităţi, ce în locul în care s-a născut nu le putea avea, declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii Conexiuni de la TVR MOLDOVA.

Ion Lazarenco este un înnotător faimos, cu nişte performanţe greu de egalat, a trecut în înnot cele şapte strâmtori ale lumii. În 2018 a fost desemnat cel mai bun înnotător din lume în ape deschise, dar toate acţiunile acţiunile lui s-a desfăşurat sub culorile R. Moldova. Irlanda, însă, îi oferă stabilitatea de care are nevoie, iar pandemia a arătat că Irlanda este o ţară ce se preocupă de toţi cetăţenii ei, indiferent de unde au emigrat.

„Poporul irlandez a făcut extraordinar, Guvernul irlandez a mai făcut şi ceva extraordinar, care nu ştiu dacă s-a mai făcut aşa ceva şi în R. Moldova. Ei au spus poporului să stea acasă, să lase munca, dar guvernul a luat durerile de cap de la oameni, le-au oferit 60-70 la sută din salarii, le-au oferit foarte multe bonusuri, ajutoare. Nu doar i-a obligat să stea în case”, spune Ion Lazarenco.

El spune că educaţia este cea care determină şi formează mentalităţile unui popor.

„Avem foarte multe de învăţat de la irlandezi, care este un popor iubitor de ţara lor, de tradiţia lor, de cultura lor, ceea ce nouă ne lipseşte, sunt o naţiune deschisă şi ajutătoare”, a spus Ion Lazarenco.

Potrivit lui, responsabilitatea este cel mai important lucru care trebuie să ţină cont orice om, indiferent din ce ţară provine sau în ce ţară trăieşte.

„Cea mai mare problemă pe pământ este iresponsabilitatea. Când vom începe a fi responsabili de tot ce se întâmplă în jurul nostru. Când vom înţelege ce înseamnă responsabilitatea, va fi bine nu doar în ţară, dar şi în sufletul nostru”, a spus el.

Ion Lazarenco a mai venit cu un mesaj pentru conaţionali: „Trebuie să investim mult în educaţie”.

Ion Lazarenco a fost nominalizat din partea R. Moldova la Premiul Nobel pentru Pace.

Similare
RECOMANDĂRI