Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Boboteaza la Mănăstirea Ţigăneşti. Credincioşii au venit să ia agheasmă, apoi s-au scufundat în apa sfinţită

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc astăzi Botezul Domnului în apele Iordanului sau Boboteaza, cum i se mai spune în popor. La Mănăstirea Ţigăneşti credincioşii au venit să ia agheasmă, iar apoi potrivit tradiţiei, s-au scufundat în apa sfinţită dintr-un bazin special amenajat. În acest fel, creştinii vor să se spele de păcate şi să fie sănătoşi tot anul.

Deşi afară erau în jur de minus 10 grade, mulţi creştini au respectat şi în acest an tradiţia, şi s-au scufundat în apa rece ca gheaţa.

Printre curajoşi au fost şi câteva femei, dar şi unii copii.

După ce s-au scăldat, enoriaşii au fost serviţi de militarii Armatei Naţionale cu o masă caldă.

Înainte de a se scufunda în apa sfinţită, oamenii au participat la slujbă, iar apoi s-au înghesuit după agheasmă. La Mănăstirea Ţigăneşti, până a se lua apa sfinţită, se trag tradiţional câteva focuri de armă în sus.

Se spune că apa de Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită prin chemarea Sfântului Duh chiar în ziua în care Mântuitorul a fost botezat în apele Iordanului.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale creştinilor, care încheie ciclul celor de iarnă. Prin ritualul specific acestui eveniment religios, în această zi se sfinţesc apele mari şi se purifică mediul înconjurător.
Similare
RECOMANDĂRI