VIDEO.UPDATE. Maia Sandu, despre scumpirea carburanţilor: Plafonarea preţurilor este soluţia
Sursa foto:privesc.eu Vizualizari:

VIDEO.UPDATE. Maia Sandu, despre scumpirea carburanţilor: Plafonarea preţurilor este soluţia

UPDATE. Briefingul Preşedintelui Maia Sandu a fost amânat, întrucât discuţiile la CSS continuă.

Unul dintre subiectele discutate la şedinţa CSS a fost concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău. 

„Procuratura spune că este la etapa finală şi sper că in scurt timp va merge in instanta de judecata cu dosarul. În septembrie 2019, Guvernul de atunci, APP, a mers in instanţă cerând anularea contractului de concesionare. Am aflat că nu s-a prea întâmplat nimic, nu au fost şedinţe, au fost planificate, dar au fost amânate din cauza COVID-ului, pentru noi e un pic ciudat acest lucru. Instanţele de judecată ar fi trebuit să analizeze acest dosar”, a declarat Maia Sandu, subliniind că APP urmează să expedieze o cerere de urgentare a rezolvării acestei cauze. 

Un alt subiect discutat a fost majorarea preţului la carburanţi, care a fost în mod clar o acţiune concertată, spune Maia Sandu. Preşedintele declară că, spre exemplu în 2020, preţul angro la benzină a scăzut cu până la 60%, iar preţul cu amănuntul cu doar 18%.

La şedinţa CSS au fost invitaţi reprezentanţii ANRE şi ai Consiliului Concurenţei, instituţii care se află în subordinea Parlamentului, „care ar trebui să aibă mai mult interes cu privire la cum funcţionează aceste instituţii”.

Soluţia optimă în acest caz este să se revină la plafonarea preţurilor, iar pentru asta trebuie să se schimbe legea. „Sper să se găsească 51 de voturi”, a declarat Maia Sandu. 

De asemenea, preşedintele spune că a sugerat Consiliului Concurenţei să intervină prin îngheţarea preţurilor atunci când văd că e vorba despre o acţiune concertată.

Ce ţine de evaluarea externă a celor două instituţii, Maia Sandu spune că acest lucru trebuie să vină de la Parlament, printr-o decizie. 


Similare
RECOMANDĂRI