CALC, apel către CEC, să organizeze consultări publice transparente pentru constituirea secţiilor de votare peste hotare
Vizualizari:

CALC, apel către CEC, să organizeze consultări publice transparente pentru constituirea secţiilor de votare peste hotare

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte îndeamnă repetat Comisia Electorală Centrală să organizeze consultări publice veritabile, oficiale şi transparente pe proiectul hotărârii de constituire a secţiilor de votare peste hotarele ţării. Coaliţia reiterează solicitarea de invitare a tuturor părţilor interesate, cel puţin prin publicarea unui anunţ oficial pe pagina web a CEC. Coaliţia îşi exprimă deschiderea de a participa la toate consultările publice organizate de CEC şi nu doar la tema deschiderii secţiilor de votare peste hotarele ţării.

„Deschiderea secţiilor de votare în străinătate este unul dintre subiectele intens şi pe larg dezbătute în ajunul fiecărui scrutin electoral. În ultimele câteva săptămâni mai multe părţi interesate, inclusiv alegătorii din diasporă, şi-au exprimat public sau pe mediul online îndoielile şi temerile privind corectitudinea procesului de constituire a secţiilor de vot în străinătate. Începând cu anul 2019, Comisia Electorală Centrală a fost desemnată responsabilă pentru constituirea secţiilor de votare peste hotare în baza criteriilor stabilite de lege. Până în prezent nu există o metodologie clară de aplicare a acestor criterii. Organizaţiile membre ale Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, Promo-LEX şi ADEPT au propus Comisiei mecanisme şi metodologii clare şi transparente privind stabilirea numărului secţiilor de votare peste hotare şi distribuirea lor geografică, fără a primi vreun răspuns din partea CEC”, se spune într-un comunicat al CALC.

Din aceste considerente şi în vederea asigurării unui proces consultativ cât mai transparent şi extins, pe 8 septembrie 2019 Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte a expediat în adresa CEC un demers în care a solicitat Comisiei organizarea unor consultări publice pe marginea proiectului de hotărâre privind constituirea secţiilor de votare în străinătate, acest demers a fost publicat şi pe pagina web a Coaliţiei. Coaliţia subliniază că potrivit Hotărârii Guvernului nr.967 din 09 august 2016 cu privire la mecanismul de consultare publică cu societatea civilă în procesul decizional, informaţia despre organizarea consultărilor publice privind proiectul de decizie este prezentată în forma unui anunţ, însoţit de proiectul deciziei şi materialele aferente acestuia (note informative comprehensive, studii analitice, analize ex-ante, tabele de concordanţă cu legislaţia comunitară, alte materiale care au stat la baza elaborării proiectului de decizie etc.). Organizaţiile membre a Coaliţiei sunt conştiente că materialele aferente proiectului de hotărâre privind deschiderea secţiilor de votare peste hotarele ţării, pot fi definitivate doar după data de 16 septembrie 2020, când se încheie perioada oferită pentru înregistrarea prealabilă a alegătorilor aflaţi peste hotare. Doar atunci va fi cunoscut numărul final al înregistrărilor prealabile. CEC are la dispoziţie mai puţin de 10 zile, până pe 25 septembrie 2020, să decidă numărul şi amplasarea geografică a secţiilor de votare peste hotare. Astfel, consultările publice veritabile pot avea loc anume în acest interval de timp.

Cu toate acestea, până în dimineaţa zilei de 15 septembrie 2020, Comisia nu a publicat nici-un anunţ privind organizarea consultărilor publice, şi nici proiectul de hotărâre privind constituirea secţiilor de votare peste hotare cu materialele aferente, spune CALC.

La 14 septembrie 2020, CEC a invitat printr-un mesaj electronic membrii Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte la o întrevedere având tematica constituirii secţiilor de votare peste hotare. CEC şi-a manifestat disponibilitatea organizării şedinţei la data de 15 septembrie 2020 orele 15.00. Invitaţia electronică la fel nu conţinea nici un fel de materiale aferente în baza cărora puteau avea loc discuţii. Atenţionăm că întrevederea era planificată să aibă loc cu o zi înainte de expirarea termenului de înregistrare prealabilă, fapt care împiedică organizarea unor consultări veritabile la acest subiect. Decizia Consiliului Coaliţiei, adusă la cunoştinţa CEC în aceeaşi zi, a fost de a reitera necesitatea organizării unor consultări publice veritabile, dar a subliniat că acestea pot avea loc doar după data de 16 septembrie 2020, când expiră termenul pentru înregistrarea prealabilă şi la aceste consultări trebuie să participe toate părţile interesate.

Membrii CALC reiterează că subiectul deschiderii secţiilor de vot peste hotare este unul de interes public şi că vor participa doar la o şedinţă publică, organizată după 16 septembrie 2020, cu invitarea tuturor părţilor relevante şi interesate.
 
Similare
RECOMANDĂRI