CALC solicită retragerea proiectului de modificare a legislaţiei electorale: Conţine prevederi controversate şi chiar periculoase
Vizualizari:

CALC solicită retragerea proiectului de modificare a legislaţiei electorale: Conţine prevederi controversate şi chiar periculoase

Proiectul de lege cu privire la modificarea legislaţiei electorale conţine prevederi periculoase pentru organizarea şi desfăşurarea unui proces electoral liber şi corect, precum şi pentru activitatea observatorilor electorali şi pentru reflectarea echidistantă şi corectă a campaniei electorale de către mass-media. De această părere sunt organizaţiile semnatare, membre ale Coaliţiei civice pentru Alegeri Libere şi Corecte. Acestea solicită retragerea proiectului şi organizarea consultărilor publice, transmite IPN.

Pe 9 iulie, Parlamentul a aprobat în primă lectură proiectul de lege cu privire la modificarea legislaţiei electorale şi conexe înregistrat de un grup de deputaţi pe 19 iunie. La 25 iunie, adică peste şase zile de la înregistrare, Comisia parlamentară juridică numiri şi imunităţi a aprobat raportul prin care a propus proiectul spre aprobare pentru lectura întâi, menţionând că proiectul a fost elaborat de către Comisia Electorală Centrală cu participarea mai multor organizaţii ale societăţii civile, printre care şi CALC.

Într-un apel public către Parlament, membrii Coaliţiei precizează că, înainte de aprobare, Comisia juridică nu a consultat public proiectul de lege în corespundere cu prevederile legislaţiei privind transparenţa decizională şi ale Regulamentului Parlamentului. Cu o zi înainte, la 24 iunie, CALC a lansat un apel public prin care a chemat CEC şi Parlamentul să asigure un proces transparent şi incluziv în examinarea şi adoptarea proiectului de lege privind modificarea legislaţiei electorale şi pregătirea de organizarea alegerilor în condiţii de pandemie, care a fost ignorat de autorităţi. Or, organizarea consultărilor publice a proiectelor legislative reprezintă o obligaţie a comisiilor permanente parlamentare şi nu este nicidecum condiţionată de desfăşurarea procesului consultativ de alte instituţii publice.

„Prin preluarea parţială a recomandărilor CALC este imposibilă soluţionarea reală a problemelor identificate de către membrii Coaliţiei, în special cu privire la prevederile ce ţin de: introducerea principiilor sistemului electoral; regulile ce ţin de agitaţia electorala; noţiunile privind incluziunea, dizabilitatea, resursele administrative, accesibilitatea; publicarea şi asigurarea transparentei în procesul de elaborare/adoptare a hotărârilor CEC; deschiderea secţiilor de votare în străinătate; mecanismul complet de examinare a contestaţiilor; claritate în formele răspunderii etc”, se spune în apel.

Semnatarii atenţionează că proiectul de lege conţine mai multe prevederi controversate şi chiar periculoase cu riscul de a vicia alegerile, care vizează mai multe aspecte ale procesului electoral. Cele mai problematice dintre acestea vizează domeniul reflectării campaniei electorale de către mass-media, activitatea observatorilor, organizarea procesului electoral şi asigurarea dreptului la vot al alegătorilor în condiţiile epidemiologice actuale.

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte este o entitate permanentă, benevolă, constituită din 35 organizaţii obşteşti din Republica Moldova cu scopul de a contribui la dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova prin promovarea şi desfăşurarea alegerilor libere şi corecte în conformitate cu standardele ODIHR (OSCE), ale Consiliului Europei şi a instituţiilor specializate afiliate acestuia.

 

Modificări electorale, aprobate în prima lectură: Alegătorii vor avea mai puţin timp la dispoziţie pentru a-şi exercita dreptul la vot


 
Similare
RECOMANDĂRI