Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Campanie TVR MOLDOVA "Monumentele Basarabiei furate": Istoria bustului Regelui Ferdinand I

TVR Moldova continuă campania "Monumentele Basarabiei Furate", cu un nou reportaj. Ne vedem la Ferdinand! – aşa îşi dau întâlnire locuitorii din Nisporeni, la monumentul celui de-al doilea rege al României, înălţat în 2016 în centrul oraşului. A fost construit cu ajutorul "Asociaţiei Faptă, nu vorbă", dar şi al localnicilor. Astăzi, în cadrul campaniei TVR Moldova, "Monumentele Basarabiei furate", aflăm istoria vechiului monument de la Nisporeni, restaurat după ce a fost distrus de sovietici.

Ferdinand I a devenit rege la 10 octombrie 1914, după decesul unchiului său, regele Carol I şi a condus România în timpul Primului Război Mondial. La sfârşitul războiului, România a încheiat procesul de întregire a statului naţional-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu vechiul Regat. Pe 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand a fost încoronat ca rege al României Mari.

Regele Ferdinand a fost apreciat de toţi românii datorită reformelor pe care le-a implementat.

IULIAN RUSANOVSCHI avocat: "Regele Ferdinant a avut 3 merite care l-au marcat în istorie şi l-au imprimat în suftele basarabenilor deosebit. În primul rând a fost reforma agrară şi aşa cum şi-a luat angajament în perioada războiului, s-a ţinut de cuvânt după reîntregirea ţării când a donat foarte mult pământ ţăranilor, a împroprietărit ţăranii, a făcut această instituţie din 1923, carea fost practic cea mai reuşită Constituţie din Europa". 

La Nisporeni, bustul regelui a fost ridicat prima dată în perioada interbelică, dar a fost distrus de sovietici după anexarea Basarabiei.

IULIAN RUSANOVSCHI avocat: Un grup de iniţiativă din cadrul oraşului Nisporeni, a satului Nisporeni pe atunci au hotărât la 1936 să instaleze pe acest postament bustul regelui Ferdinat, de fapt Noisporeni a fost prima comuna care a ridicat un bust în memoria reîntregitor şi acel bust s-a păstrat până la începutul celui de al doilea război mondial  când a dispărut". 

În 2016, Iulian Rusanovschi, împreună cu Asociaţia "Faptă, nu vorbă", au hotărât să restabilească monumentul. 

IULIAN RUSANOVSCHI avocat: "În 2015 dintr-o iniţiatvă izolată de a restabili bustul regelui Ferdinant, am ajuns să fiu preocupat şi de restabilirea bustului Ferdinat de la Nisporeni". 

Lucrările au costat în jur de 3000 de euro. Au strâns bani şi locuitorii oraşului Nisporeni. 

ADRIAN UNGUREANU membru al Organizaţiei Faptă, nu vorbă: "Mai multe weekenduri la rând istalam aici corturi, prezentam informaţii. Campania de colectarea a avut 2 roluri, una de colectare de fonduri, dar şi de informaţie a populaţiei". 

Aceasta a fost a 3-a încercare de a restabili monumentul lui Ferdinand la Nisporeni.  

ADRIAN UNGUREANU membru al Organizaţiei Faptă, nu vorbă: "Când au venit autorităţile române, câţiva ani acolo 4 ani  şi a fost iniţiată o campanie de colectare de fonduri pentru a ridica monumentul. -Voi respectaţi tradiţia? -Da, şi la noi deja e a 3-a tentativă de succes eu sper şi sper ca nimeni să nu se atingă niciodată de acest monument".

IULIAN RUSANOVSCHI avocat: "În ultimii 20-30 de ani, tot ce înseamnă românesc sub aspectul patrimoniu cultural, avem foarte multe monumente, care sunt legate de victimele, de soldaţii sovietici care au căzut în cel de al 2-lea război mondial, care au căzut în Afgansitan, dar tot ce este românesc, baarabean şi care ne leagă te trecutul nostru şi ce a fost distrus de 1945 şi au încercat să ne taie legătura cu ţara mamă, nu s-a preocupat nimeni".

Localnicii sunt mândri că au în oraş un asemenea monument istoric. 

MARIUS SIMIONOV elev: "Monumentul lui Ferdinant de la noi din Nisporeni semnifică un simbol cultural şi naţional foarte important, fiindcă aici noi ne putem să ne dăm seama şi să realizăm cât de români suntem şi cât demult înseamnă că Moldova a făcut parte din România  mare. Şi de obicei se spune că mereu ne întâlnim la Ştefan, la Nisporeni spunem, ne întâlnim la Ferdinant!".

Duminica viitoare, în cadrul campaniei TVR Moldova, Monumentele Basarabiei furate, veţi afla istoria bustului regelui Ferdinand I de la Rezina. 
Similare
RECOMANDĂRI